2018.05.07. 08:31
Gomba módra szaporodó veszélyforrás
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Viszonyítás és nézőpont kérdése, hogy sok-e, avagy kevés: tavaly 142-en kerültek kórházba gombamérgezés gyanújával. Ahhoz képest elenyésző, hogy százezrek szednek, milliók fogyasztanak gombát, ugyanakkor minden egyes emberélet drága. Épp ezért figyelmet és szakértelmet igényel a gombászás.
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Viszonyítás és nézőpont kérdése, hogy sok-e, avagy kevés: tavaly 142-en kerültek kórházba gombamérgezés gyanújával. Ahhoz képest elenyésző, hogy százezrek szednek, milliók fogyasztanak gombát, ugyanakkor minden egyes emberélet drága. Épp ezért figyelmet és szakértelmet igényel a gombászás.
A zivatarokkal kísért, napos, párás klímában rengeteg gomba tobzódik. Hazánkban becslések szerint több mint 3 ezer gombafaj található, ebből legalább 100 mérgező.
A kucsmagomba dominál
A Tiszateleken élő Kazai Bélának nincsen gondja, ha van a közelében ehető gomba.
– Amikor kisgyermek voltam, és a gombára azt mondtam, hogy „gongya”, már akkor is érdekelt ez a terület. Később széltében-hosszában átböngésztem az Ehető és mérges gombák című könyvet, ami a hazai gomba-szakirodalom alapja. Épp a szerzőnél vizsgáztam, végzett gombaszakellenőr vagyok – árulta el Kazai Béla, aki sűrűn pattan nyeregbe, és két keréken gyakran kirándul. – Nagy társasággal túráztunk Vajdácskára, és menet közben olyan gombákra találtunk, amit beazonosítottam, és miután leszedtük, a túra végén megsütöttük, erre minden résztvevő szívesen emlékezik vissza. Ebben az évben eddig a kucsmagomba dominált, sokat tudtam belőle szedni: rántva is kiváló, emellett finom a pörköltje is. Most indul a sárga gévagomba szezonja, valamikor ezt fűzfatüdőnek is hívták. Rántva igen ízletes. A májusi pereszkét elnyomta a nagy meleg, amit találtam, az is kukacos lett. Kizárólag olyan gombát szedek, amit száz százalékosan felismerek.
Mindenképp vizsgáltassa be!
A nyíregyházi Búza téri piaccsarnokban hétfőtől szombatig 7–13 óráig, vasárnaponként 7–11-ig keresheti fel bárki a gombavizsgálót.
– Dömpingről szó nincs, hiszen nagy a szárazság most. Én inkább az őszt nevezném gombaszezonnak – állapította meg Gál Erzsébet, aki 1993-ban lett vizsgázott gombaszakértő. Idestova két és fél évtizede segít mindazoknak, akik felkeresik.
– Erdő mellett nőttem fel, adta magát a lehetőség, hogy feltérképezzem a természetet. Meg tudom határozni, hogy a behozott gombák közül mi az ehető és mi nem. Ha mondjuk gyilkos galóca keveredik a jó gombák közé, akkor az egészet megsemmisítjük. Amennyiben csak egy kis mérgező darab érintkezik az ehetővel, azonnal átragadhat rá, ezért ki kell dobni.
Gál Erzsébet azzal a Dudás Rolanddal váltja egymást, aki a Szent István Egyetem másfél éves kurzusát elvégezve lett gombaszakértő. Kuckójukban sok gombaismereti szakkönyv sorjázik, amikbe gyakran belelapoznak.
A legfőbb szabály az, hogy ha bárki bármilyen célra szed gombát, mindenképpen vigye el bevizsgáltatni. Sok piacon van ingyenes vizsgálat, nem éri meg kockáztatni. A gomba – főleg a melegben, az autóban – könnyen megromlik, éppen ezért jól szellőző helyen kell tárolni, lehetőleg kosárban, vagy hálós szatyorban.
LTL
Gombakalendárium
Május: májusi pereszke, mezei szegfűgomba
Június: csiperke
Július-augusztus: vargánya
Július: rókagomba
Augusztus: galambgomba
Szeptember: őzlábgomba
Október: rizike, fenyőpereszke
November: csigagomba
December-február: téli fülőke
Március-április: kucsmagomba
Március-június: papsapkagomba
Május-október: susulyka
Július-szeptember: gyilkos galóca