Helyi közélet

2018.05.15. 18:40

Hatvanéves a Kölcsey

Nyíregyháza - Színvonalas produkciókkal és értékes visszatekintésekkel ünnepelte jubileumát a Kölcsey gimnázium.

Nyíregyháza - Színvonalas produkciókkal és értékes visszatekintésekkel ünnepelte jubileumát a Kölcsey gimnázium.

A Váci Mihály Kulturális Központ hatalmas színházterme adott otthont kedden a 60 esztendős múltra visszatekintő Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium jubileumi ünnepségének.

„Bár zord a harc, megéri a világ, / Ha az ember az marad, ami volt: / Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.” – tolmácsolta Ady Endre üzenetét a reflektorfényben álló Fegyveres Eszter, akit a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar „tűzmadarai” követtek látványos mazsorett produkcióval.

Folyamatos a megújulás

Gaszperné Román Margit tankerületi igazgató és Halkóné dr. Rudolf Éva, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnökének köszöntő és elismerő szavai után Márk Attila Olivér igazgató a „szülinapos életútját” ismertetve rámutatott: a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium alapításának, fennállásának hatvanadik évfordulója a megyeszékhely életében is jelentős, hiszen az intézmény nagy múltra és neves hagyományokra tekint vissza.

– A kölcsey-s érzület, szellemiség megtartó erő és szokásjog, amely az alapítás gyökeréből fakad, és csak erősödött, még termékenyebbé vált az évtizedek alatt! A gimnázium életét mindmáig a folyamatos megújulás jellemzi, az e-Kölcsey projektnek köszönhetően például kimagasló informatikai eszközellátottsággal büszkélkedhetnek az ódon falak között tanulók és tanítók – hangzott el.

Az 1901-ben pénzügyi székháznak szánt épület számtalan átalakításon, modernizáción esett át, az oktatás feltételei érdemben csak az 1999-es új épületrész átadása után javultak. A millenium évében megújult a régi épület is, a tornaszobából két tantermet és egy nagy könyvtárat alakítottak ki. Az évtizedek alatt generációk sora gyarapította tudását, szerzett érettségit a Kölcseyben, hogy aztán sikeresen megállja a helyét a felsőoktatásban.

A volt diákok visszajelzései alapján az iskola egyik nagy erőssége, hogy rászoktatja a fiatalokat a rendszeres tanulásra, a helyes jegyzetelésre, az etikus forráshasználatra, valamint kitartásra és szorgalomra ösztönzi őket.

Ragaszkodnak a jelenlegi fenntartóhoz

– Az ünneplés pillanataiban sem hallgathatom el, hogy 2018 a súlyos megpróbáltatások esztendeje számunkra, a kihívásokat pedig csak a pedagógusokkal, a tanulókkal és a szülőkkel együtt gondolkodva, közösen tudjuk legyőzni. Az üzenetünk egyértelmű a jelenlegi és a leendő kölcsey-s diákoknak is: a jövőben sem akarunk letérni a megszokott útról, állami fenntartásban képzeljük el a következő hatvan évet is! – hangsúlyozta az igazgató.

– Kívánom, hogy a Kölcsey, mint Nyíregyháza és megyénk nagy múltú gimnáziuma, a jövőben is megőrizze az eddig elért eredményeit, értékeit, a céljait, feladatait pedig a jelenlegi fenntartóval, a szülői közösség és nevelőtestület bevonásával közösen szeretnénk meghatározni, a következő kölcsey-s nemzedékek sikeressége érdekében – zárta ünnepi beszédét Márk Attila Olivér.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában