Helyi közélet

2018.05.31. 09:06

Kényszerűségből költöző kuvikcsalád

Nagyhalász - Tetőbontás miatt lettek földönfutók a nagyhalászi bagoly­fiókák.

Nagyhalász - Tetőbontás miatt lettek földönfutók a nagyhalászi bagoly­fiókák.

Bagolyfiókákat mentettek a napokban az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület (ITTE) önkéntesei.

A természetvédőket egy ház felújításán dolgozó munkások értesítették, ugyanis a tető megbontása után ­pelyhes fiókák potyogtak a földre.

Segélykérő hang

– Ekkor még úgy tudtuk, erdei fülesbaglyokról van szó – e faj esetében, ha kellően nagyok a fiókák, nincs szükség beavatkozásra. Később azonban kiderült, hogy kuvikok kerültek bajba, ezért késlekedés nélkül útnak indultunk, s reménykedtünk benne, hogy a magas fűben megtaláljuk mint az öt fokozottan védett madarat – idézte fel az eseménysort érdeklődésünkre Rutkai Tamás, az ITTE koordinátora.

– Kisvártatva megtaláltuk az első fiókát, s segélykérő hangjuknak köszönhetően a többi is hamar meglett, mégpedig épen, egészségesen, ezért nem látszott szükségesnek, hogy profi madármentők segítségét kérjük.

Egymásra találtak

– Felkészültünk az efféle esetekre, volt tartalékban egy kifejezetten kuvikoknak készült, speciális „lakás”, amelyet egy közeli akácfán rögzítettünk. Betessékeltük a fiókákat, majd immár nyugodt szívvel hagytuk magukra őket – úgy tudjuk, egymásra találtak a bagolymamával, de a biztonság kedvéért néhány hét múlva visszatérünk, hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e – tette hozzá Rutkai Tamás.

Népi neve: halálmadár

A kuvik a nyílt térségek jellemző madárfaja, zsákmányát a talaj közelében ejti el. Tömzsi, nagy fejű, hosszú lábú, döntően barnásszürke tollazatú madár, amelyet fehér pöttyök és csíkozások tarkítanak. A népnyelv halálmadárnak is nevezi. Monogám: a párjával marad annak élete végéig. Területéhez hűségesen ragaszkodik és a betolakodókat a hímek tartják távol. Költési időszakban a tojó kotlik a tojásokon, miközben a hím táplálja őt. A mintegy egy hónap után kikelő fiókákat eleinte a nőstény, később mindkét nem eteti. A kirepülő fiókák messzire költöznek szüleik területétől. A kuvik természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában