Helyi közélet

2018.05.26. 19:40

Kuruc nap Tarpán

Tarpa - Tarpán megrendezték a XVII. Kuruc napot. A hagyományos korhű ruhákba öltözött helyiek felvonulását követően II. Rákóczi Ferenc szobrát koszorúzták meg, majd az emlék kertben folytatták az ünnepséget.

Tarpa - Tarpán megrendezték a XVII. Kuruc napot. A hagyományos korhű ruhákba öltözött helyiek felvonulását követően II. Rákóczi Ferenc szobrát koszorúzták meg, majd az emlék kertben folytatták az ünnepséget. Itt Szécsi Szabolcs polgármester és a térség országgyűlési képviselője Tilki Attila beszélt, végül Bíró Lajos szobrászművész alkotását leplezték le, ami azt a történelmi pillanatot ábrázolja, amikor Esze Tamás sószállítmányát elvették a labancok és ezen felháborodva az elégedetlen jobbágyok élére állt és Rákóczinak ajánlotta szolgálatait.

Az emléknap Eszet Tamás szobránál elhelyezett koszorúkkal folytatódott. Ugyanitt, színdarab részletnek feldogozva maga Esze Tamás intézett kiáltványt a népes gyülekezethez, majd legényei a tömegben két labancot láttak, őket elfogták, megkötözték, végül feleskették a felkelők zászlajára. Az emléknap kultúrális programokkal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában