Helyi közélet

2018.05.26. 10:00

Május végi teendők a kertünkben

Nyíregyháza - A májust a palántázás hónapjaként tartják számon a kiskertkedvelők.

Nyíregyháza - A májust a palántázás hónapjaként tartják számon a kiskertkedvelők.

– Vegyük számba, hogy mit vethetünk még májusban. Elsősorban a melegigényes növények jöhetnek szóba. Ilyenek például a tökfélék és a zöldbab. Helyrevetésük ideje május közepén jön el – adott kertészeti tippeket a nyíregyházi Vasutas Kertbarát Kör elnöke, Sallai Pál. Hozzátette: a spárgatök, a cukkini, a patisszon egyaránt a 20 fokos meleget kedveli, sőt 25-27 Celsius fokos melegben csíráznak a leggyorsabban. Melegigényes voltuk ellenére jól tűrik a félárnyékos helyeket

A melegigényes növények között említhetjük a padlizsánt" Sallai Pál

A tökféléket öntözni kell

– Csemegekukoricát is vethetünk még ilyentájt. A tökféléket általában öntözni kell, bár mélyre hatoló gyökérzetükkel jól hasznosítják a talaj vízkészletét, de míg erőre kap, biztosítsuk vízigényét. Nitrogénéhségüket is szerencsésebb szerves trágyával biztosítani, mert a nitrogénműtrágyák gyorsabban kimosódnak a gyakori locsolással. Két-három magot tegyünk egy trágyával kibélelt fészekbe, a kukoricavetések rég elfelejtett négyzetes vetési rendszere szerint, azaz egyszer egy méteres kötésben, hogy legyen megfelelő tenyészterület számukra. Az igazán melegigényes növények között kell megemlíteni a padlizsánt, vagy másik nevén a tojásgyümölcsöt. A padlizsánkrém, vagy Erdélyben ismertebb nevén a vineta, az erdélyi konyhának kedvelt készítménye. Maga a növény a burgonyának és a paradicsomnak rokona, arasznyi, hosszúkás, lila színű bogyótermése a leggyakoribb a hazai piacokon. Májusi vetésű növények között említhetem a babot, de a céklával sem késünk még. Sőt, vannak, akik a burgonya ültetését is május ezen időszakára halasztják. A bokorbab is jó köztes növény, akár szőlősorokba vagy gyümölcsfák közé is vethető, a tökfélékhez hasonlóan jól tűri a félárnyékos helyeket. Teljesen árnyékos helyre mégse vessük, mert akkor a fény felé igyekezve megnyurgul, és rosszul köt, keveset terem. A palánták kiültetésével viszont már érdemes megvárni a hónap közepét, végét. Fagyosszentek után kisebb a kockázata, hogy a paradicsom-, paprika- vagy éppen az uborkapalántákat a végleges helyükre tegyük. A tökfélék kiültetésére is sor kerülhet. A spárgatök-, patisszon- és cukkinimagoknak jó, ha egy kis trágyatalpat készítünk egy ásónyi mélyedésben. Arra azonban ügyeljünk, hogy a csírázó magok ne közvetlen a trágyára kerüljenek, egy kis lapátnyi föld válassza el a magokat a trágyacsomótól. Egy ilyen fészekbe 2-3 magot is elhelyezhetünk – sorolta a kerti praktikákat Sallai Pál, a nyíregyházi Vasutas Kertbarát Kör elnöke, aki szerint a májusi teendők között a gyomlálás a legfárasztóbb munka. Vonatkozik ez a gyümölcsfákra is, ahol a korona méretéhez igazított tányérokat érdemes kialakítani, hogy a csapadék ne csurogjon el és a gyökerek is lélegezhessenek.

- TG -


Szabadítsuk meg a dudoros levelektől!

A zöldségeskertben a burgonyasorok körül akadhat tennivaló a kapával.

A gyomlálókapát esetenként le lehet cserélni fóliára vagy szalmára. A fóliás és szalmás talajtakarásnak a gyomosodás csökkentésén kívül vízmegőrző szerepe is van. A május általában a növényvédelem hónapja is. Sajnos esetenként a ház körüli kiskertben sem tudjuk elkerülni a kártevők s kórokozók elleni vegyszeres védekezést. A meggy és cseresznye moníliás hajtáshervadása ellen – ha már megjelent – többnyire csak a metszőolló a segítség.

A tavaszi lemosó permetezések elmaradását bizony ilyenkor már nemigen lehet pótolni az őszibarackfán sem. Ha a levél fodrosodni kezd, igyekezzünk a piros dudoros levelektől megszabadítani s valamelyik tafrina ellen alkalmas felszívódó permetezőszerrel lekezelni fánkat. Gyümölcsfáink kora nyári kezelésekor azonban arra mindig figyeljünk, milyen más veteményre, esetleg már pirosodó szamócára hullhat le a lombokról a permetlé – mondta Sallai Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában