Helyi közélet

2018.05.17. 19:55

Megalapozottan, időszerűen

Nyíregyháza - Az új törvénykezési jogszabályokra felkészülés mellett is gördülékeny volt az ítélkezés a Nyíregyházi Törvényszéken.

Nyíregyháza - Az új törvénykezési jogszabályokra felkészülés mellett is gördülékeny volt az ítélkezés a Nyíregyházi Törvényszéken.

Magas színvonalú és időszerű ítélkezés jellemezte a Nyíregyházi Törvényszék elmúlt évi munkáját – hangzott el a bírósági szervezet évértékelőjén.

– A peres és nemperes ügyek száma tavaly 76.624 volt, az országos átlag 5,6 százaléka érkezett a megyei bíróságokra – kezdte a beszámolót az ügyforgalom adataival dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, hozzátéve: több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. Tavaly 2016-hoz képest 1061-gyel csökkent a folyamatban lévő ügyek száma.

Digitális előrelépés

– Az ügyfél-kommunikációban és az ügyérkeztetésben óriási előrelépést jelentett a digitalizáció, a peres ügyek fele elektronikusan érkezett a bíróságokra – emelte ki az elnök, aki arra utalt, hogy az ügyfélkapus rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

– Nem mindegy, hogy egy peres vagy nemperes ügyben mennyi idő alatt születik döntés. Az ügyfelek elsődleges, a bíróságokkal szemben támasztott elvárásának maximálisan igyekeztünk megfelelni – mondta az ítélkezés időszerűségéről dr. Nyakó Zsuzsanna, s megjegyezte: igen csekély a két éven túl elhúzódó ügyek száma. A tájékoztatón kiemelték a Nyírbátori Járásbíróságot, ahol például civilisztikai ügyszakban 90,9 százalékban egy éven belül hoztak első fokon ítéletet, de a többi járásbíróság ítélkezési statisztikája alapján is jelentősen nőtt az egy éven belül befejezett ügyek száma – hangzott el.

– Az, hogy milyen minőségben dolgoztunk, mennyire voltak megalapozottak a döntéseink, és azt az állampolgárok hogyan fogadták el, mi sem mutatja jobban, mint hogy a járásbíróságokon született döntések 95 százaléka első fokon jogerőre emelkedett, minden ügyszakaszban; az ügyfelek nem éltek jogorvoslattal – említette az ítélkezés szakmai színvonalával, megalapozottságával kapcsolatban a törvényszék elnöke.

– Az Alaptörvény iránytű a magyar bírók számára, mert abból világossá válik, mi a bíróság feladata és célja – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Dr. Handó Tünde a bírói szakma hitvallását úgy fogalmazta meg: – a polgárok és az állam közös célja a jó élet, a biztonság és a rend, az igazság és a szabadság kiteljesedése, ezért bírónak lenni nem egyszerű jogászkodás, ennek a magasztos célnak kell megfelelni.

Elégedettek voltak az ítélettel

– Az időszerűség és megalapozottság munkánk fokmérője. A polgárok jogos elvárása, hogy bíróink kellő figyelemmel és türelemmel legyenek ügyeik iránt – hangsúlyozta az OBH első embere, aki kiemelte a Vásárosnaményi Járásbíróságot, ahol a fellebbezett ügyekből kevés volt, és a polgári peres ügyek 69 százalékát helybenhagyta a másodfokú bíróság. – Az igazi elismerés, ha a polgárok elégedettek az ítélettel – jelentette ki dr. Handó Tünde.

– Miközben a bírósági működés lényege az ítélkezés, ahhoz, hogy az ügyfelek úgy érezzék, ügyükkel méltányosan, tisztességesen és pártatlanul foglalkoznak, a bírók nyugodt munkavégzését biztosítani kell, ami a vezetők feladata. Az innovatív, felkészült vezetők prioritásokat fogalmaznak meg, a szakemberek folyamatos képzéséről gondoskodnak – utalt arra az OBH vezetője, hogy a jó eredmények az áldozatos munkájuknak köszönhetők.

KO


Magas szakmai színvonal

A sajtótájékoztatón a Debreceni Ítélőtábla elnöke, dr. Balla Lajos a Nyíregyházi Törvényszék és a hozzá tartozó bíróságok megalapozott ítélkezését méltatta. Tavaly 2626 ügy érkezett az Ítélőtáblára a törvényszékről és 2671-et fejezett be a táblabíróság. A hatályon kívül helyezés aránya pedig három százalékos volt.

– Ehhez az eredményességhez elsősorban magas színvonalú és kiegyensúlyozott szakmai irányítás szükséges – mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában