Helyi közélet

2018.05.25. 15:19

Megyei érték lett a Bürkös zenekar

Nagykálló - Élethivatásuknak tekintik a magyar autentikus népzene megőrzését.

Nagykálló - Élethivatásuknak tekintik a magyar autentikus népzene megőrzését.

– A legutóbbi bizottsági ülésen felvett újabb négy értékkel 105-re gyarapodott a megyei értéklajstromban szereplő csodák száma – mondta Baracsi Endre, a megyei értéktár bizottság alelnöke. – Része lett az értékeknek a Keleti Gyepű hagyományőrző tevékenysége, az újfehértói „Szikes”, Árokháty Béla emlékhelye a gyürei református templomban és a Bürkös Zenekar.

– A harangodi Téka táborhoz ezer szállal kötődő Bürkös Zenekar tagjai fiatal népzenészek, akiket húsz évvel ezelőtt, a népzene iránti szeretet verbuvált össze s az ország számos néptáncegyüttesének, néptánc és népzenei fesztiváljának elismert kísérői – méltatta a harangodi sajtótájékoztatón az együttest Baracsi Endre. – Önálló koncertjeiken felcsendülnek a Kárpát-medence leggyönyörűbb dallamai, legfontosabb feladatuk szűkebb hazájuk, a Felső-Tiszavidék, azon belül is a Nyírség hagyományainak ápolása.

– A zenekar tagjai élethivatásuknak tekintik a magyar autentikus népzene megőrzését, továbbítását, és mindent megtesznek azért, hogy az ifjúság ízelítőt kapjon művészeti munkájukból, a népi hagyományok ápolásából, a népzene és ének megőrzéséből, mert ez az életük: „a zene oltárán kifejezni magukat”. Európa szinte minden országában zenéltek már, résztvevői az Amerikai Egyesült Államok és a dél-amerikai országok folklór fesztiváljainak. Számos zenei és fesztiváldíj birtokosai, megkapták a Nagykálló Kultúrájáért-díjat, jelölték őket az országos Prima Primissima Junior és a megyei Prima-díjra is – zárta Baracsi Endre.

A zenekar tagjai

Kerezsiné dr. Kulcsár Annamária – ének, Dezsőházi Tamás – prímás, Kerezsi Antal – prímás, a zenekar vezetője, Palazsnik László – brácsa, Budai Antal – cimbalom, Nagy Barna – nagybőgő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában