Helyi közélet

2018.05.01. 18:16

Művészeti találkozó Kisvárdán

Kisvárda - A Panoráma Világklub rendezésében május 6–án a „Kisvárdai Művészeti Találkozó” lesz. A találkozó díszvendégei a New York–i Magyar Színház és a Magyar Hollywood Tanács képviselői.

Kisvárda - A Panoráma Világklub rendezésében május 6–án a „Kisvárdai Művészeti Találkozó” lesz. A találkozó díszvendégei a New York–i Magyar Színház és a Magyar Hollywood Tanács képviselői.

A rendezvény szervezőinek célja, –kezdte tájékoztatóját Koleszár Andrásné, a Kisvárdai Panoráma Világklub elnöke a rendezvény háziasszonya– hogy a Kisvárda–New York szellemi–művészeti híd létrejöttével, a kapcsolat és az együttműködés példaértékű kialakításával kaput nyissunk a magyar színházi közösségeknek, színészeknek, a szakembereknek a diaszpóra művészeti élete felé. Ugyanakkor a honi és az egyetemes magyar kulturális élet részévé váljanak a külhonban, a tengerentúlon létrejövő kulturális értékeknek. Nem titkolt további cél, hogy e szellemi híd egyik alappillére Kisvárda legyen, s ennek révén a kisvárdai nemzetközi kulturális kapcsolatok kiszélesedjenek, mind ismertebbé váljanak a kisvárdai kulturális kezdeményezések.

Emléktábla koszorúzás

Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány, s az Amerikai Magyar Klub jóvoltából 2016. május 4–től Kardos Tibor szobrászművész emléktáblája hirdeti Cserey Erzsébet, a New York–i Magyar Színház volt igazgatójának, ennek a nagyszerű, a magyar szót és kultúrát terjesztő színésznőnek az emlékét Kisvárdán, a Várszínház és Művészetek Háza előterében. Az emléktábla előtt /balról–jobbra/ Balogh Gyula Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány, s az Amerikai Magyar Klub elnöke, Nagy Józsefné alpolgármester asszony Kisvárda, Mata Elek, Dreisziger Zsuzsanna elnökhelyettes és Kardos Tibor szobrászművész.

Május 6–án /vasárnap/ délután fél négykor az emléktáblánál kezdődik a művészeti találkozó. A megemlékezésen beszédet mond Bollók Barbara, a New–York–i Magyar Színház elnöke, Kovács Szilvia a New–York–i Magyar Színház igazgatója valamint Nyakó Béla a Várszínház és Művészetek háza igazgatója.

Az együttműködés lehetőségeiről

Az emléktábla előtti megemlékezést követően a Parish Bull Konferenciaközpontban, négy órától Kerekasztal beszélgetéssel folytatódik a találkozó. A fővédnöki –Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, Dr. Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke–köszöntőket követően kezdődik meg az érdemi munka. Ballók Barbara és Kovács Szilvia ad tájékoztatást az amerikai magyar kulturális törekvésekről. A Magyar Hollywood Tanács művészeti programját ismerteti Bokor Balázs elnök. A Várszínházat valamint a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának 2018–as programjáról Nyakó Béla igazgató ad tájékoztatást. Nagy Józsefné a város alpolgármestere pedig „Egy kisváros nagy kulturális életét” mutatja be.

Hat órától műsoros esten mutatkoznak be a város különböző művészeti csoportjai, a vendégművészek, majd közös vacsorával zárnak a találkozó résztvevői.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában