Helyi közélet

2018.05.17. 18:46

Nyugdíjazása után festőecsetet ragadott a vízépítő mérnök

Nyíregyháza - Radványi Ildikó nyugdíjas vízépítő mérnök festményeiből nyílt kiállítás a napokban a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) nyíregyházi központi épületében (Széchenyi utca 19.).

Nyíregyháza - Radványi Ildikó nyugdíjas vízépítő mérnök festményeiből nyílt kiállítás a napokban a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) nyíregyházi központi épületében (Széchenyi utca 19.).

A Szatmári Szakaszmérnökség egykori munkatársának ez a második önálló kiállítása, ahol 42 alkotását lehet megtekinteni. A művésznő pasztellel, grafittal, akrillal és olajjal dolgozik. A vizes tájkép kedvenc témája, de szereti a „kifejező” portrékat, az izgalmas részletek kidolgozását, ­valamint csendélet kihívásait is.

A megnyitón a vezetőség képviseletében Pesel Antal gazdasági igazgatóhelyettes mondott köszöntőt. Beszédében hangsúlyozta: nem példa nélküli a festészet és a vízügy kapcsolata, hiszen több egykori dolgozó alkotásai is megtalálhatók a FETIVIZIG Vízügyi Történeti Gyűjteményében.

Jelentős szerepet kap a víz

Radványi Ildikóról szólva elmondta, hogy a gyerekkori álmát az építőmérnöki beosztásban töltött pálya után elevenítette fel. Olyan érzéseket képes közvetíteni a nézők felé a festészete színvilágában, kifejező erejében, ecsetvonásaiban, amelyet szavakkal nem tudunk elmondani, munkássága célja a teremtett világ csodáinak ábrázolása, amelyben jelentős szerepet kap a víz.

A rendezvényt dr. Sto­nawsky Tamás fizikus, festőművész, költő nyitotta meg, aki másfél éve tanítja az alkotót.

– A kép valóban beszél, és amikor már nem azt mondja, hogy még valamit alakíts rajtam, akkor van készen – mondta Radványi Ildikó, akinek nem egészen új az alkotás: munka mellett is mindig készített valamit – varrás, kötés, horgolás, dekorációs elemek, bizsuk, ékszerek – s nyugdíjba vonulása után kezdett el kacérkodni a képalkotás gondolatával.

– A víz tükröz valamit, akár az eget, vagy ha belenézünk, akkor a tükörképünket, tehát mindig visszaad valamit a ­természet többi részéből, csak egy kicsit másképp – ­zárta gondolatait a festőtanonc.

– Ma igazi ajándékot kaptunk Radványi Ildikótól, a képeinek, alkotásainak bemutatása mindenkinek örömöt, felüdülést, megnyugvást, kikapcsolódást fog jelenteni – mondta a megnyitóünnepség moderátora, Szamos Ferenc igazgatási osztályvezető.

A tárlat díjtalanul látogatható május 25-éig, naponta 8 és 16 óra között.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában