Helyi közélet

2018.05.11. 15:21

Öt évig „gyúrt” az első helyért

Nyíregyháza - A legjobbnak bizonyult az országos szakmai versenyen Miskolcon a nyíregyházi középiskolás.

Nyíregyháza - A legjobbnak bizonyult az országos szakmai versenyen Miskolcon a nyíregyházi középiskolás.

Nagy hal akadt Simon Ákos horgára: a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi–Vízügyi Szakgimnázium (ÉVISZ) 5/13. D osztályos tanulója első helyezést ért el a vízügyi szakképesítések Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén. Vagyis ma ő a legjobb vízügyi technikus hazánkban.

A vizes képzések fellegvára

– Tiszacsegén nőttem fel, és kicsi koromtól jártam édesapámmal horgászni, fát vágni, veteményezni, kertészkedni, túrázni. Testközelből láttam az árvízi védekezést a Tiszán. Érthető, hogy a természetes környezet kötött le inkább, sem mint az informatika világa. Csak a víz, a halak, a horgászat, az erdő, a mező, a vadak – mondta Simon Ákos.

– Egyértelmű volt, hogy mi dominált a középiskola választásánál. Bár nem az ÉVISZ volt a legközelebbi középiskola, ahol vizügyi-környezetvédelmi szakra jelentkezhettem, de olyan jó volt a híre, hogy végül mellette döntöttem, és nem bántam meg!

Tavaly érettségizett, jelenleg a vízgazdálkodó technikusi szakra jár.

Teljes vizsgamentesség

– Az iskolai alapokat a több évre visszavezethető verseny­eredmények mutatják meg igazán. Nagyképűség nélkül kijelenthetem, a középfokú vizes képzések fellegvára az ÉVISZ. A tanáraink adják át a szakmában a legszélesebb körű, legnaprakészebb és leggyakorlatiasabb tudást a területi és a települési vízgazdálkodásban egyaránt.

Simon Ákos állítja, hogy az idei Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt tulajdonképpen öt év előzte meg.

A miskolci országos döntőben a felhalmozódott tudása kicsúcsosodott.

– A verseny írásbeli selejtezővel kezdődött, ahol a szakmához kötődő számításokat kellett megoldani. Már az írásbelinél az élre kerültem, sikerült 99 százalékot teljesíteni, vagyis szinte hibátlanul megoldani a feladatokat. A szóbeli vizsgán a szakmai, a jogi és a munkavédelmi részekkel 100 százalékos teljesítményt nyújtottam. Gépészeti, vízkárelhárítási és mérési gyakorlatban is számot adtunk a tudásunkról. Az első helyezéssel járt egy szép nagy serleg, oklevél és pénzjutalom is, emellett számos elismerő szó és kézfogás a szakma nagyjaitól. Teljes vizsgamentességet szereztem a versennyel.

Ősszel megkezdem tanulmányaimat a debreceni egyetem műszaki karán az építőmérnöki alapszakon, és az alapképzés után a terveim szerint Baján az NKE-VTK-n szerezném meg az úgynevezett msc fokozatot.

– A horgászat mellett a test­építésre, a súlyzós edzésre is jut időm, odafigyelek az egészséges táplálkozásra, és szívesen járok futni is – említette Simon Ákos, az ország jelenlegi legjobb vízügyi technikusa.

Széles alapokat szerzett

– Az alapokat a matematika, a kémia, a fizika és a földrajz adta. Évről-évre egyre nagyobb óraszámban vettem részt a különböző szakmai oktatásokon, végül a technikusi évben csak a szakmával foglalkoztunk szinte heti 40 órában. Vagyis az én felkészülésem nem ebben az évben kezdődött, hanem 2013 szeptemberében azzal, hogy bekerültem az ÉVISZ-be. Folyamatosan igyekeztem minél több tudást megszerezni, és kitartóan tanultam. – mesélte Ákos.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában