Helyi közélet

2018.05.11. 16:03

Ötvenöt felvételi pluszpontot szerzett egy hét alatt

Kisvárda - OKTV-döntős, TUDOK- nagydíjas és a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjasa a humán tagozatos besis diák.

Kisvárda - OKTV-döntős, TUDOK- nagydíjas és a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjasa a humán tagozatos besis diák.

A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 11.-es, humán irányultságú osztályának tanulója Deák Anna, aki több éve foglalkozik az anyanyelvvel. Korábban az Édes Anyanyelvünk országos döntőjébe jutott, az Írj levelet Kazinczy Ferencnek! című alkotói pályázaton ezüstérmes lett, több tucat anyanyelvi és helyesírási versenyen szerepelt.

Néhány hónapja önálló kutatással foglalkozott a Tudományos Diákkörök Konferenciájára készülve, felkészítői Deák-Takács Szilvia, Tóth-Lelkes Mónika, a Bessenyei magyartanárai, valamint mentora, dr. Minya Károny (NYE) segítségével.

Az Anarcson lakó diák kutatási témája a szociolektus és dialektus, azaz a szleng-, diáknyelvi és új szavak, valamint a nyelvjárás kapcsolatának vizsgálata volt. Több hónapos megfigyelésen, kérdőíveken és hangfelvételeken alapuló eredményeivel a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáján humántudományok szekcióban nagydíjas lett, és ezzel 30 felvételi többletpontot szerzett. A megmérettetés után néhány nappal már a versenyek legnemesebbjében, az OKTV-döntőn kellett bizonyítania.

Így változott a divat nyelvezete

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen már az első fordulóból is nehéz továbbjutni: a feladatlap kitöltése komplex, szakszerű, pontos tudást kíván. A második fordulóban tanulmányt kell írniuk a versenyzőknek – Anna a divat nyelvének változását vizsgálta. Ötlete, nyelvi tudása, kutatása és olvasottsága nagy sikert hozott: 100 pontból 93-at szerzett a tanulmányával – Ady, Kosztolányi, Krúdy, Kaffka Margit, Török Sophie, Harmos Ilona, Czóbel Minka szövegeiben kutatta, gyűjtötte és magyarázta az öltözködéssel kapcsolatos szavakat. A szóbeli fordulóba már csak az ország 30 legjobb ifjú nyelvészét hívják meg, mindezek eredményeképpen sikerült Annának itt is felvételi többletpontokat szereznie.

Az ELTE-re készül

Az elkötelezetten kutató, versenyző diák sokoldalú: megszerezte az angol nyelvvizsgát, iskolai rendezvényeken konferál, rendre kitűnő bizonyítványt szerez. Sokat foglalkozik történelemmel, matematikával, a német nyelvvel, rajong a természetért, érdekli a keleti kultúra és filozófia, de gyakran fotóz is – ez utóbbi területen is vannak elismerései. A 11. évfolyamos diáklány az

ELTE-n szeretne továbbtanulni jogi, kriminológia területre specializálódva. Sokszínűségének és kiváló eredményeinek köszönhetően elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjat, melyet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehetett át.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában