Helyi közélet

2018.05.19. 17:06

Szénrajz a Jósa András Múzeumban

Nyíregyháza - A terem bejáratával szemben Benczúr Gyula az önarcképének másolatáról pillant a belépőkre, ő már tudja, a közönség még csak érdeklődve várja, milyen művet rejt a letakart festőállvány. Gróf Károlyi Gyula és felesége Nyíregyháza híres szülöttének gyönyörű festményéről figyelik az eseményeket.

Nyíregyháza - A terem bejáratával szemben Benczúr Gyula az önarcképének másolatáról pillant a belépőkre, ő már tudja, a közönség még csak érdeklődve várja, milyen művet rejt a letakart festőállvány. Gróf Károlyi Gyula és felesége Nyíregyháza híres szülöttének gyönyörű festményéről figyelik az eseményeket.

Ez a jubileumok éve

– A Jósa András Múzeumban már az 1970-es évek óta állandó tárlaton ismerkedhetnek meg a látogatók Benczúr Gyula művészetével, ami most egy újabb darabbal bővül – mondja a megnyitón dr. Ul­rich Attila, a tekintetek pedig az állványra szegeződnek, majd a megyeszékhely alpolgármestere arról beszél: ma van a városnap, 265 éve telepítették újra Nyíregyházát, ma ért ide a Mozaik Múzeumtúra, most van a Múzeumok világnapja, s lehet-e szebben ünnepelni a múzeum 150 éves évfordulóját, mint egy új Benczúr alkotással, amelynek megvásárlását az önkormányzat támogatta.

Dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató érdekes információkkal fokozza tovább az érdeklődést, kiderül, korábban egy hazai aukciós ház kínálta megvételre, legutóbb egy olaszországi árverésen került kalapács alá a Benczúr-mű, melyet Szatmári Tibor magángyűjtő vásárolt meg, majd hallva arról, hogy a múzeumunkban állandó kiállítás van a festőnek, felajánlotta a képet a megvételre.

– Az eszmei értéke felbecsülhetetlen, a vételárat nem árulhatom el – válaszolja az anyagiakra vonatkozó kérdésre a múzeum első embere, s joggal büszke a gyűjtemény legújabb darabjára, s az lenne a múzeum alapítója, Jósa András is, aki 100 évvel ezelőtt hunyt el.

Ám mielőtt lelepleznék a képet az alpolgármesterrel, azt is elmondja: megtiszteltetés, hogy a Mozaik Múzeumtúra 15. állomása Nyíregyháza, ahol 8 helyszínen 22 programmal várják a látogatókat, többek között az idén 25 éves Kállay Gyűjteményben is.

Magával ragadó

Nem marad el a tetszésnyilvánítás, amikor lehull a lepel az alkotásról. A rajzról és Benczúr életéről Lukács Gábor festőművész, egyetemi tanár tart érdekes előadást.

– Az Ekkehard szökését ábrázoló műalkotás 1886 körül papírra készült szénrajz, amit felkasíroztak egy vászonra. Ez nem illusztráció, inkább tanulmánynak mondanám – vélekedik Lukács Gábor, s kérésünkre hozzáteszi, ezen a képen ott van Benczúr Gyula bravúros, briliáns rajztudása, a figurák ábrázolása a benczúri hagyományokhoz híven tökéletesen megoldott, a drapériák játéka is magával ragadó.

– A szén csak két tónusértéket, a sötétet és a világosat tudja, itt ezt mégis nagyon széles skálán mutatja be Benczúr, és képes egy olyan képi hangulatot létrehozni amely a kivételes tudását bizonyítja – magyarázza az egyetemi tanár, és arra biztat, nézze meg mindenki a saját szemével a Nyíregyházán született festőzseni rajzát.

BM


Programkavalkád

Múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai foglalkozások, rendhagyó tárlatvezetések, érdekes előadások, bepillantás a múzeumi szakkönyvtárba és a restaurátorműhely titkaiba, levéltári felfedezés, egyedi gyűjtemények bemutatása, városnéző séta, templomtorony felfedezés, irodalmi kalandozás nyíregyházi költőkkel-írókkal, léleksimogató koncert – ezek közül választhattak az érdeklődők a Mozaik Múzeumtúra roadshow napján. A látogatókat várta a Jósa András Múzeum, a Kállay Gyűjtemény, a Sóstói Múzeumfalu, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára, a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtára, a Nyíregyházi Állatpark, az Arany János utcai víztorony, a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom is.

A festőfejedelem képei

– Augusztusban az Ermitázsból, Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeumából, Szentpétervárról is érkezik alkotás Nyíregyházára, hogy kiegészítve a Múzeumok éjszakáján, június 23-án nyíló tárlatot, október 14-éig több mint 50 Munkácsy-festmény várja a látogatókat a Jósa András Múzeumban – mindegyik mű Pákh Imre gyűjteményének része – jelentette be dr. Rémiás Tibor pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában