Helyi közélet

2018.05.22. 09:53

Szorongás, pánik, lecserélt párkapcsolatok - Dönteni kell a közös útról

Nyíregyháza - Egyszerű elbizonytalanodás, avagy elmarad az érzelmi érés?

Nyíregyháza - Egyszerű elbizonytalanodás, avagy elmarad az érzelmi érés?

„Úgy érzem, nem halad a kapcsolatunk, egy helyben állunk” – hangzik el a jól ismert mondat, amikor egy párkapcsolat nem halad egyről a kettőre. Az elköteleződés hosszú folyamat, amit nem lehet siettetni. Erről szól pszichológiai rovatunk következő része.

Bizonytalanság, kétségbeesés

„Harmincas hölgy vagyok, fél éve megismerkedtem valakivel. A kapcsolatunk érzelemdús, de kiderült, a páromnak komoly problémái vannak: néhány éve súlyos pánikrohama volt, amire gyógyszert is szedett, soha nem beszél róla, hogy mi válthatta ki. Egyébként is szorongó típus, fél mindentől. A „szabadsága” elvesztésétől is, ezért soha nem volt tartós kapcsolata. Mostanában gyakran napokra eltűnik, nem ad hírt magáról. Megfordult a fejemben, hogy fél az elköteleződéstől, vagy még nem alakult ki a velem szembeni teljes bizalma? Mi lehet ez? A múltkor épp nála voltam, amikor újból rátört a „furcsa érzés”, s azt mondta: lehet, hogy nem fog menni. Nem magyarázta meg mire gondolt…”– állt a levélben.

– Rövid leveléből a bizonytalanság érződik, mert nem tudja mire vélni párja viselkedését – válaszolt a pszichológus. Követendő, ha a férfiak is kérnek segítséget pániktünetek jelentkezésekor, ahogyan ez ebben az esetben is történt. De vajon a párja tudja-e, hogy mi váltotta ki a tüneteket, igénybe vett-e megfelelő terápiás segítséget, vagy csak szorgalmasan beszedte a gyógyszereket? – fogalmazta meg kérdéseit Lévai Ágnes Melinda, pszichológus.

Félelem, szorongás

– Jól gondolja, hogy szorongás húzódhat meg a háttérben, de ennek feltárása és feloldása terápiás úton lehetséges. Bár nem írta, de feltételezem, hogy egy 30-as éveiben járó férfiről van szó, aki eddig nem tudott vagy nem akart hosszabb ideig elköteleződni. Érdekes lenne feltárni, hogy vajon mi állhat ennek a hátterében. Milyen a kapcsolata a szüleivel, milyen jövőképe van a saját életéről, és milyen félelmek, hiedelmek késztetik olykor „menekülésre”, amikor napokig nem ad hírt magáról – hívta fel a figyelmet a szakember, aki hozzátette: nem biztos, hogy ez egyértelműen, vagy kizárólag a párkapcsolathoz való viszonyulásáról, vagy az Ön iránt érzett bizalmáról szól, meglehet, hogy saját szorongásaival nem tud megküzdeni, amely kivetül kettejük történetére. – Érdemes lenne beszélgetniük a közös jövőképről, hogy kimerjék mondani kapcsolati szükségleteiket, félelmeiket. Fontos tisztázni, hogy a pánikrohamok kit, és milyen mértékben töltenek el szorongással, az oki háttér feltárása egyéni feladat. A késői elköteleződésnek oka lehet a szülőkről való leválási elégtelenség, a másoknak való megfelelés, az önállóságtól való félelem, a korai kudarcokkal való megküzdés eredményessége – mondta el a pszichológus.

Mi állhat a háttérben?

Sokat olvasni arról, hogy a mindent lecserélésre ösztönző fogyasztói társadalomban a partnerek is gyakrabban cserélődnek anélkül, hogy erőfeszítést tennének a kapcsolat megjavítására, ápolására. Sőt, a harmincas férfiak és nők gyakran irreális elvárásokat támasztanak egymás, és partnereik felé. Miközben jó tudni, hogy a minőségi párkapcsolat elérése egy folyamat, amely érzelmi odafordulást és jelenlétet igényel.

A szülőknek is felelősségük van abban, hogy érzelmileg is egészségesen nőjenek fel gyerekeik, felnőttkorukra éretté váljanak.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában