Helyi közélet

2018.05.02. 11:13

Tavaszi fiókaköszöntő odúles

Nyíregyháza - Az E-misszió egyesület május 5-én, szombaton 9 órakor madárfiókalesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe – a találkozó az erdei tornapályánál lesz.

Nyíregyháza - Az E-misszió egyesület május 5-én, szombaton 9 órakor madárfiókalesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe – a találkozó az erdei tornapályánál lesz.

Több mint ezer kismadár

– Az elmúlt években több mint hatvan fészekodút készítettek és helyeztek el az egyesület önkéntesei a nyíregyházi parkerdőben. Minden tavasszal ellenőrizzük, milyen madarak költenek és hány fiókát nevelnek fel az odúinkban. Örömmel mondhatjuk, hogy az elmúlt nyolc évben legalább ezer kismadár repült ki ezekből a mesterséges odúkból. Ez a munka nemcsak azért fontos, hogy ne tűnjön el a madárdal az erdőből, hanem azért is, mert az énekesmadaraink fontos szerepet játszanak a kártevő rovarok elszaporodásának megakadályozásában, ezáltal a fák védelmében. Egy fészek­alj felnevelése során akár több tízezer kukacot, rovart is összeszednek a madárszülők.

– Az odúkat nem csupán a kismadarak használják: a védett mogyorós pele is gyakori lakó. A kis, mókusszerű rágcsálókkal rendszeresen találkozunk a májusi odúellenőrzéskor – tájékoztatta lapunkat dr. Szigetvári Csaba.

– Mindenkit szívesen látunk, akit érdekel az erdő madárvilága, és szívesen segíti a természetvédelmet – tette hozzá az egyesület elnöke. KM

További információk

A programmal kapcsolatban a 20/512-3311-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen adnak felvilágosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában