Helyi közélet

2018.05.07. 17:46

Tíz év múlva kihantolunk

Hallstatt - Ésik Sándor világjáró sorozatának 147. epizódjában ezúttal Ausztria szívét vette górcső alá.

Hallstatt - Ésik Sándor világjáró sorozatának 147. epizódjában ezúttal Ausztria szívét vette górcső alá.

Akár Salzkammergutból, a vasútállomásról pillantunk át a tavon, akár a szűk szerpentinen érkezünk, egy igazi képeslapba illő látvány fogad bennünket. Kevés a hely a városban, egymás fölött kanyarognak az utcák, egy karcsú templomtorony, és mindennek tükörképe az Alpok szirtvonulataival keretezik a panorámát.

Ausztria szívébe a világ minden tájáról érkeznek turisták, eléggé lehangoló a hullámzó tömeg, de a helybéliek jól bírják a rohamot. Végül is belőlük élnek; szuvenírbolt ér szuvenírboltot, vendéglő vendéglőt, sétahajók csalogatják a látogatókat. Egy kis zavarodottság csak az esős napokon támad. A japán csoport például Tokiótól idáig elbumlizik, és hiába forgatják a telefont körbe-körbe, nincs meg a várva várt tavi kép.

Apáról fiúra száll

Felhők nyargalnak a hegyormokon, cibálja a szél a kezekben a várostérképeket. Az eresz alatt dideregnek a csalódott világjárók. Két utcával feljebb meg üres a temető. Ott rejtőzik valami, aminek híre a hétezer éves sóbányáéval vetekszik. A csontház. Annyira kevés a hely a halstattiak végső nyugodalmához, hogy tíz év múltán kihantolják őket a sírból. Csontjaikat megtisztítják, és a koponyára gyönyörű gót betűkkel felírják az illető nevét. Az osztrák városkában apáról fiúra száll az ezzel foglalkozó mesterek tudása. A rózsakoszorúkat, sajátos cirádákat szemlélve csodálatos módon elszáll a dermesztő érzés. Nyugodtan tudunk szembenézni az üres szemgödrökkel, az elmúlás kérlelhetetlen tényével, a túlvilág e világi látványával. A lábszárcsontok szép rendben sorakoznak a polc alatt, a koponyák tetején megcsillan a mécsvilág halvány fénye. Semmiféle síri hangulat nem vesz erőt rajtam. Valami efféle csak akkor kísért meg, amikor kifelé igyekszem.

A csapkodó szélben majdnem vízszintesen hulló eső állít meg az ajtóban. Értem már, miért kell még a fejfáknak is egy kis zsindelytető. Valahogy el kellene jutni a híres templomig, megnézni a nevezetes szárnyasoltárát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában