Helyi közélet

2018.05.31. 12:59

Tudást és pénzt is kapnak

Nyíregyháza - Az elmúlt évek slágerszakmája a hegesztő és az épületgépész, itt a legnagyobb a túljelentkezés.

Nyíregyháza - Az elmúlt évek slágerszakmája a hegesztő és az épületgépész, itt a legnagyobb a túljelentkezés.

Mint annyi más középiskolában, a nyíregyházi Inczédyben is javában zajlanak az érettségi és szakmai vizsgák. Egy lényeges különbség azonban van: a legtöbb iskolával ellentétben, itt szakgimnáziumi és szakközépiskolai osztályok is vannak. Három ágazat érettségi vizsgái mellett 12 szakközépiskolai és 3 szakgimnáziumi szakmában folynak a megmérettetések.

– Nem unatkozunk ebben az időszakban, hiszen a technikusi szakmai vizsgák mellett megkezdődött a hozzánk felvételizők orvosi alkalmassági vizsgálata is. Az építőipari, épületgépészeti, közlekedési, gépészeti szakmacsoportos szakmák írásbeli és gyakorlati vizsgája is el­startol a következő napokban, ezt követik majd a szóbeli vizsgák, amelyek után kézhez kapják a szakmai bizonyítványokat a sikeres vizsgázók – mesélte Gazda Sándor Mihály igaz­gató.

Munka mellett sem lehetetlen

Az érettségi után tovább tanulókból épületgépész technikus, informatikai rendszer­üzemeltető vagy logisztikai és szállítmányozási ügyintéző lehet. Amennyiben munka mellett szeretne tanulni valaki, esti munkarend szerinti képzéseken akár második szakmát is szerezhet. – Például a karosszérialakatosok két éve tanulnak, hogy járműfényezők legyenek, illetve gimnáziumi érettségi után informatikai rendszerüzemeltetőnek tanulhattak a most vizsgázók. Kevés ilyen sokoldalú iskola működik Nyíregyházán – büszkélkedett az Inczédy első embere, aki szakgimnáziumban az épületgépész technikust tartja az egyik legnépszerűbb szakmának.

Aki ezt tanulja, képes lesz egy lakás vízellátását, fűtését, hűtését megtervezni és megvalósítani. Informatikusaink rendszeresen országos versenyeken bizonyítják a tudásukat. A kétkezi munkát igénylő szakmák is népszerűek, különösen a burkoló, a ka­ros­­szé­rialakatos és az ipari gépész. Az elmúlt évek slágerszakmája a hegesztő is, itt a legnagyobb a túljelentkezés.

Mesterektől tanulhatnak

Hogy tudnak ennyi szakmát oktatni? Meg lehet teremteni a képzés feltételeit? – merül fel a kérdés. – Természetesen, de nem szükséges. Iskolánk élen jár a duális képzésben, azaz a gyakorlati ismereteket többnyire vállalkozásoknál tanulják a diákjaink. Ennek legnagyobb előnye, hogy a szakma mestereitől „leshetik el” a fogásokat, és anyagilag sem járnak rosszul. A tanulóbérnek, ösztöndíjaknak hála, a végzősök között többen rendelkeznek már jogosítvánnyal és saját autóval, amit a tudásuk forintosított gyümölcséből fizettek ki, de olyan tehetséges fiatalról is tudni, akinek már komoly megtakarítása van – mondta Gazda Sándor Mihály.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában