Helyi közélet

2018.05.20. 12:55

Videó: Olyan szögből mutatja be Nyíregyházát, amilyenből korábban nem láthattuk

Nyíregyháza - Egy egész légiflotta fölött rendelkezik Bezdán János, aki egyetlen cél szolgálatába állítja pilóta nélküli gépeit: olyan szemszögből mutatja be szeretett városát, Nyíregyházát, ahogyan még soha nem láthattuk.

Nyíregyháza - Egy egész légiflotta fölött rendelkezik Bezdán János, aki egyetlen cél szolgálatába állítja pilóta nélküli gépeit: olyan szemszögből mutatja be szeretett városát, Nyíregyházát, ahogyan még soha nem láthattuk.

A drónpilóta a 2000-es években a Nyíregyházi Televízió tanfolyamán szerzett operatőri képesítést. A nem mindennapi perspektíva akkor bűvölte el, amikor repülésről szóló vizsgafilmjét forgatta, s négy éve, amikor a technológia fejlődésének köszönhetően egy átlagember számára is elérhetővé vált egy kamerás drón, valóra váltotta az álmát.

A játéktól a hexakopterig

– Ez még a játék kategóriába tartozott, fotózni, videózni nemigen volt alkalmas. Arra viszont jó volt, hogy megismerkedjem az irányítással, és ekkor döntöttem el végleg, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – idézte fel a kezdeteket Bezdán János.

– A második gépem már elbírt egy kamerát, de azzal sem voltam elégedett, ezért a harmadikat az alapoktól kezdve magam építettem meg. A legfontosabb szempont mindig a biztonság – különösen a belvárosban kell komoly felelősséget vállalni –, ezért döntöttem a hexakopter mellett, ezek ugyanis akkor is a levegőben maradnak, ha a hatból egy propeller vagy motor meghibásodik.

– A drónépítés sok buktatóval jár: előfordult, hogy a gépem lezuhant egy borbányai nádasban, ugyanakkor ennek köszönhetően ismerkedtem meg a motortípusok, propellerdőlésszögek, a távirányítás és a képátvitel rejtelmeivel.

Engedély, biztosítás, óvatosság

– A technikai fejlődés töretlen: ma már jóval kisebb és könnyebb, mindössze 300 grammos gépeket használok. Ezeket teletömik – például a tolatóradar elvén működő – biztonsági rendszerekkel, azonban ez sem csábíthat könnyelműségre. Tömegrendezvények, utak fölött nem repülünk, ezen felül kötelező felelősségbiztosítást kötnünk, és felszállás előtt be kell szereznünk a légügyi hatóság engedélyét is. Még így sem repülhetünk látótávolságnál messzebbre vagy 150 méternél magasabbra, de ez nem is baj, a városképekhez elég harminc–negyvenre emelkedni.

– Szeretem ezt a várost, az itteni közönségnek dolgozom. A többi megyeszékhelyről már készült drónfilm; másfél hónapig forgattam, hogy a miénk se lógjon ki a sorból. A kedvenc témáim az épületek és a parkok, de mindig nyitott vagyok az ötletekre. Egyszer például megkért a Nyírvíz-palota tetején látható ­rétisasszobor tervezője, hogy készítsek felvételeket a művéről, amelyet akkor látott utoljára közelről, amikor még a földön volt.

A legnagyobb kihívás

– Nem volt egyszerű a feladat, ugyanis a galambok úgy őrzik a sast, mint valami istenséget: amint feltűnik a gép, elkezdenek körözni körülötte, egyre szűkítik a kört, végül megpróbálják leverni a betolakodót – említett egy esetet a pilóta, aki azt is elárulta: a legnagyobb kihívás épületeken belül – sportcsarnokban, templomban – repkedni.

– A drónfotózás és -videózás a hobbim, de egyre többször keresnek meg reklám- vagy esküvői filmekkel kapcsolatban, ezért remélem, hogy egyszer ebből fogok majd megélni.

– Vannak még távlatok a technológiában, például a parlagfű-ellenőrzés jóval olcsóbb, mint helikopterrel, a 3D-s épületszkennelést pedig a látványtervezésnél lehet hasznosítani – beszélt ­zárásként a terveiről Bezdán János, aki az utóbbit már gyakorolja is: a drónalkatrészgyártáshoz vásárolt 3D-nyomtatójával megalkotta a nyíregyházi római katolikus templom pontos modelljét.

Jogi és technikai tanácsok

– Tagja vagyok a Drónpilóták Országos Egyesületének, s vezetem a Szabolcsi Drón Csoportot. Szívesen adok tanácsot akár jogi, akár technikai kérdésekben.

– A legtöbbször olyan szülők keresnek meg a kérdéseikkel, akik a gyereküknek szeretnének drónt ajándékozni. Esetükben csak a százméteres hatótávolságú játékgépek jöhetnek szóba, s azokat is csak a saját kertjükben reptethetik – magyarázta a szakértő.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában