Helyi közélet

2018.05.12. 14:27

Vita a referenciamunkáról

Nyírbogdány - A képviselők szerint helytelen kizárni azokat a cégeket, amelyek nem építettek korábban kerékpárutat.

Nyírbogdány - A képviselők szerint helytelen kizárni azokat a cégeket, amelyek nem építettek korábban kerékpárutat.

Bizonytalanná vált a bringaút? címmel jelent meg éppen egy héttel ezelőtt, május 5-én az a cikkünk, amely a nyírbogdányi önkormányzattal volt kapcsolatos. Balogh Tibor Zoltán polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze előző napra a falu és a gyártelep közötti kerékpár­út építésével kapcsolatban, azonban négy képviselő hiányzott, így nem lett határozatképes a tanácskozás.

Természetesen a kerékpárút építése kiemelt fontosságú a számunkra is." Lisovszki Tamás, Buzák Zsolt

A rendkívüli ülésről távol maradt önkormányzati tagok megkeresték szerkesztőségünket, hogy ők is elmondhassák álláspontjukat.

Töröltek egy feltételt

– A falu és a gyártelep közötti kerékpárút építőjének kiválasztásához szükséges közbeszerzési felhívás-tervezetet a képviselő-testület az április 19-én megtartott ülésén közbeszerzési szakértővel közösen megtárgyalva elfogadta azzal a kiegészítéssel, hogy a kizáró okokból törlésre kerül az a feltétel, mely szerint a pályázat kizárja azokat a pályázó cégeket, amelyek előzőleg nem építettek legalább 1400 méter hosszban kerékpárutat. A közbeszerzési törvény vonatkozó rendelkezése szerint ezt a feltételt nem kötelező beépíteni a megfelelőségi követelmények közé, s ezt nem cáfolták meg a május 4-ei rendkívüli ülésen részt vett vendégek sem – tájékoztatta lapunkat a távol maradt önkormányzati képviselők nevében Lisovszki Tamás és Buzák Zsolt.

– Véleményünk szerint a közbeszerzési megfelelőség szűkítése indokolatlan, mivel nem specifikus kivitelezői munkáról van szó, így ez a döntés nem lehet az önkormányzati érdekekkel ellentétes. Az önkormányzati érdekeket az képviseli, ha olyan ajánlattevő cég végzi el a kivitelezői munkát, amely a közbeszerzési törvényekben foglaltaknak megfelel, a műszaki terveknek és követelményeknek megfelelő mennyiségben, minőségben és határidőben végzi el a munkát.

Kérdésről kérdésre

– Felmerül a kérdés: Miért csak azokat a kivitelezőket kellene bevonni a közbeszerzési eljárásba, amelyek már építettek kerékpárutat? Miért kell kizárni azokat a kivitelezőket, akik esetlegesen több kilométer aszfaltutat vagy autópályát építettek? Egy kerékpárút építése specifikusabb munka, mint egy aszfaltút építése? Az ilyen referenciával rendelkező kivitelezőknek ne lenne megfelelő kivitelezői szakmai tapasztalatuk egy kerékpár építéséhez? Úgy gondoljuk, ezeken a kérdéseken érdemes lenne elgondolkodni – folytatta a két önkormányzati tag.

- MML -


Kiemelt fontosságú

– Véleményünk szerint a május 4-ei rendkívüli képviselő-testületi ülést a település vezetője nem a nyírbogdányi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában foglaltak szerint hívta össze, így aztán a tanácskozás eredménytelen is maradt. Természetesen a kerékpárút építése kiemelt fontosságú a számunkra is! A képviselő-testület előzőleg is és a jövőben is a törvény adta lehetőségek figyelembevételével döntött és fog dönteni – tette hozzá a két képviselő.

(Szerkesztőségünk az önkormányzati vitát lezártnak tekinti.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában