2018.06.02. 18:34
A sajt, ami Salvador Dalit is megihlette
Nyíregyháza - Selymes, vajas, krémes, mogyorós, gyümölcsös – ez a camembert titka.
Nyíregyháza - Selymes, vajas, krémes, mogyorós, gyümölcsös – ez a camembert titka.
A sajt napját június 4-én ünnepeljük, ez a nap az idén a camembert-ről szól. Ez az a sajtfajta, amely összetett ízeivel, különleges textúrájával Salvador Dalit is megihlette, és amelyet a francia elnökök nyomán kereszteltek el. S bár Magyarországon az eladott sajtok közel felét továbbra is a trappista teszi ki, nálunk is egyre népszerűbb az olasz mozarella és parmezán, a görög feta és a sajtok királynőjeként is tisztelt camembert.
Ez utóbbi Franciaországból származik, egy normandiai faluban készítették el először a 18. század végén. Egy 11 cm átmérőjű, 3 cm vastag csodás nemespenésszel borított, belül krémes sajtkoronghoz 2 liter nyers tehéntej szükséges. Általában 3–4 héten át érlelik, majd csinos fadobozba csomagolják a belül szinte folyós, ínycsiklandóan krémes sajtot, amely az állagát 45–50 százalékos zsírtartalmának köszönheti. A franciák szinte rajonganak érte, nem kevesebb, mint 360 ezer gurigát fogyasztanak el belőle évente. De vajon mitől ilyen népszerű a camembert? A fáma szerint a fantasztikus íze miatt; fellelni benne selymes, vajas, krémes, földes, mogyorós, karamellás és gyümölcsös zamatokat, nem hiába a borok nagyszerű kísérője. Nagyon finom édeskés ízű gyümölcsökkel, dzsemekkel. A különböző dió és mogyorófélék is remekül illenek hozzá, a vörös borok közül a Villányi Portugiesert, fehérből pedig a Cserszegi Fűszerest ajánlják mellé.
KM