Helyi közélet

2018.06.25. 07:12

Bebizonyították, hogy bárkiből lehet hős: edzőtársak mentettek életet a nyíregyházi konditeremben

Nyíregyháza - Az edzőteremben újraélesztett hölgy már jól van, hazatérhetett a kórházból.

Nyíregyháza - Az edzőteremben újraélesztett hölgy már jól van, hazatérhetett a kórházból.

Sportolás közben lett rosszul nemrégiben egy középkorú nő egy nyíregyházi edzőteremben. Két társa gyorsan a segítségére sietett, s amíg az egyikük a gépek közül próbálta kiemelni, addig a másik a segélykérőt hívta. A mentésirányító vonalban maradt a bejelentővel, közben elindult a segítség. A telefonos utasításokat követve megvizsgálták a beteget. Azonnali újraélesztésre volt szükség, amit a két segítő meg is kezdett, majd a kiérkező mentők folytatták az életmentést. Végül stabil vérkeringéssel szállíthatták kórházba a nőt.

– Azzal, hogy a laikus életmentők a nő segítségére siettek, bizonyították, hogy bárkiből lehet hős, jár a tettükért a köszönet és az elismerés – mondta Csikós Péter, a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője.

– A két elsősegélynyújtó rögtön hívta a mentőket, s azonnal megkezdődhetett a telefonos újraélesztés. S nemcsak a mentőszolgálat mentőgépkocsija, hanem a Központi Orvosi Ügyelet autója is a helyszínre indult – elevenítette fel Csikós Péter, a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője, hozzájuk tartozik a huszonnégy órás ügyelet működtetése.

Jól működő sürgősségi lánc

– Büszke vagyok a kollégáimra, mert mire a legmagasabb szintű ellátást nyújtó esetkocsi a helyszínre érkezett, akkora már két sokk leadásán túl voltak, intubálás és vénabiztosítás után, stabil állapotban adhatták át az esetkocsinak – jegyezte meg az igazgató, azzal együtt, hogy tudomásunk szerint a hölgy már jól van, hazatérhetett.

Természetesen ez olyan jól működő sürgősségi láncfolyamat volt, amelynek minden egyes eleme a helyén volt és tette a dolgát: laikusok, mentésirányítók, mentőgépkocsi személyzete, orvosi ügyelet egysége és az esetkocsi, valamint persze nem szabad kihagyni a folyamatból a kórházi ellátás szakszerűségét sem!

– Nagyon fontos és meghatározó, hogy volt laikus újraélesztés, hiszen ezzel olyan értékes perceket nyertek, amelyeken az élet múlhat. Ez az eset azonban nemcsak ennek a fontosságára hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy sportolás előtt és közben is fokozottan kell figyelni önmagunkra – mondta Csikós Péter.

– Akinek van valamilyen tudott betegsége, mindenképp, de az is, aki egészségesnek érzi magát és korábban nem sportolt rendszeresen, keresse fel a háziorvosát, ha úgy dönt, intenzíven szeretne sportolni. Az edzőtermekben is kérjék a szakemberek segítségét, állítsanak össze személyre szabott edzéstervet, egyeztessék, hogy mi a cél, hogyan lehet azt elérni, s a szakember felügyelje ezt. Minderre azért van szükség, mert sokan sokszor abba a hibába esnek, hogy túlértékelik vagy már a legelső alkalommal túlterhelik, túlhajszolják magukat, a teljesítőképesség határát feszegetve nemcsak az egészségünket veszélyeztetik, de gyorsan fel is adhatják a rendszeres mozgásról szőtt terveiket – fogalmazott a több mint két évtizedes mentőtiszti tapasztalattal is rendelkező igazgató, és arra is felhívta a figyelmet: nyáron, és főként fizikai megterhelés közben fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra, sportoláskor pedig az elveszített só és ásványi anyagok pótlására is.

Mozgás és étkezés egyensúlya

Folyamatosság, fokozatosság, fejlődés, fenntarthatóság – ha sportról van szó, ezekhez az alapelvekhez tartja magát Rozsnyai Róbert, aki szerint mindezek mellett fontos, hogy amikor mozogni kezd valaki, tűzzön ki maga elé egy elérendő célt, de lényeges az is, hogy a cél reális legyen.

– Sokan azzal követik el a legnagyobb hibát, hogy türelmetlenek: rövid idő alatt szeretnének komoly változást elérni, és úgy kezdenek el intenzíven edzeni, hogy az azt megelőző tíz–húsz évben egyáltalán nem mozogtak. Ilyenkor nem egyszer előfordul, hogy a várt eredmények elmaradnak, sőt, a rosszul megválasztott edzésfajta vagy a nem megfelelő terhelés akár negatív hatásokkal is járhat – mutatott rá az erőnléti és közelharcoktató.

– A legtöbben azért sportolnak, mert szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől, és bár a pluszkilókat hosszú évek alatt szedték fel, azt gondolják, hónapok alatt leadhatják őket, ám ez nincs így. Ezért éri csalódás például azokat, akik májusban kezdenek el készülni a nyári strandszezonra. Nekik rossz hírem van: az előző év szeptemberében kell elkezdeniük sportolni és az étkezésre ügyelni, ha ugyanis a szervezet nem fokozatosan kapja a terhelést, az megbosszulja magát – tette hozzá Rozsnyai Róbert.

Érezzük jól magukat!

– Azoknak, akik hosszú kihagyás után kezdenek el újra sportolni, azt szoktam javasolni, hogy heti két-háromszori könnyű mozgással indítsanak. Olyan mozgásformát kell választani, amire az ízületek készen állnak, azoknak pedig, akik kemény edzéseket választanak, azt tanácsolom, hogy mindenképpen felügyelettel sportoljanak. Vannak ugyanis olyan edzésformák, amelyek esetében a rosszul elvégzett gyakorlat többet árt, mint használ, a pontos végrehajtást pedig csak oktató segítségével lehet elsajátítani. Mindez azért fontos, mert amit csinálunk, annak a fejlődésünket kell szolgálnia, a mozgás legfőbb célja pedig nem lehet más, mint hogy megőrizzük az egészségünket, és hogy jól érezzük magunkat.

Hosszúnak tűnt az a néhány perc is

– Az edzőteremben voltam, amikor megtörtént a baj. Azt láttuk, hogy az egyik régóta odajáró, fitt, sportos, középkorú hölgy rosszul lett és összeroskadt – idézte fel a történteket Mariann, aki napi rendszerességgel megfordul a belvárosi konditeremben.

– Nem lélegzett, nem volt pulzusa és üveges volt a tekintete. A mentősök a hívásra hamar kiérkeztek. Addig pedig a központból telefonon adtak tanácsot, hogy mit kell ilyenkor csinálni. Aki nem bírta a látványt, hátrébb húzódott, többen viszont nem pánikoltak be, és követték az utasításokat, pumpálták a mellkasát. A mentősöknek a sokadik próbálkozásra sikerült „visszahozni” a hölgyet. Nem volt sok idő, de mégis nagyon hosszúnak tűnt az egész. Meg is viselt alaposan. A rosszban az a jó, hogy a saját bőrömön tapasztaltam. Példaértékű módon cselekedtek a konditerem vendégei, a szívükön viselték a sorsát. Azt mondták a mentősök, hogy bizonyos kor felett a stressz kiválthat ilyen reakciókat és bárkivel előfordulhat.

– A közös ismerősünktől megtudtam, azóta a hölgy rendbe jött, felépült – árulta el Mariann.

BM, LTL, SzA

Szubjektív

Ahhoz, hogy ne sérülj meg, tökéletesen kell csinálnod. Ahhoz, hogy tökéletesen csináld, koncentrálnod kell. Ha pedig koncentrálsz, az életed válaszra váró kérdései kapnak egy kis pihenőt. A profi edző és a remek társaság mellett én ezért szeretem a kettlebellt: a vasgolyóbisok esélyt sem adnak arra, hogy a világ zaja megzavarjon – olyankor csak én vagyok és a rám váró feladat. Ami nekem a kettlebell, az másnak a pilates, a spinning, a zumba, a futás vagy éppen a jóga – azt hiszem, majdnem mindegy, ki mit választ. Ennél sokkal fontosabb, hogy válasszon. Az egészségéért, önmagáért.

- Száraz Ancsa -


[related-post post_id="3897720"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában