Helyi közélet

2018.06.02. 10:43

Csend és rend a határ mentén

Záhony - A megnövekedett határforgalom tette szükségessé a kapitányság megalakulását Záhonyban.

Záhony - A megnövekedett határforgalom tette szükségessé a kapitányság megalakulását Záhonyban.

– A város és Mándok mellett kisebb falvak tartoznak illetékességi területünkhöz. Két körzeti megbízotti irodával fedjük le a környéket, melyeket Tuzséron és Mándokon alakítottak ki – magyarázta Harmati Gábor ezredes, a Záhonyi Rendőrkapitányság vezetője.

Az állomány szempontjából állandóságot könyvelhetünk el." Harmati Gábor

A vasút manapság csökkenő mértékben, de még mindig számottevően befolyásolja a régió életét. A fiatalabb lakosságnak a vasút és a kisebb-nagyobb szállítmányozási vállalatok adnak munkát.

Csökkenő fertőzöttség

– Az állomány szempontjából állandóságot könyvelhetünk el – folytatta a kapitányság vezetője.

– Talán már hat éve annak, hogy az utolsó áthelyezési kérelmet tették az asztalomra. Kollégáim átlag­életkora is a tapasztaltságot sugallja. A körzeti megbízottak kivétel nélkül a fennhatósági területükön laknak, együtt élnek a polgárokkal a mindennapokban. A bűnügyi fertőzöttség szempontjából évről évre csökkenő adatokat könyvelünk el, aminek átlagosan a felét a határ menti jogsértések adják. A lakosság ebből semmit nem észlel, hiszen ezek általában közokirat-hamisítási ügyek. Trükközés forgalmi engedéllyel, vezetői engedéllyel vagy éppen vízummal. Tavaly Záhonyban 32 kiemelt bűncselekmény történt, ebből közterületen 19. A statisztikai adatokat némiképp torzítja a vonaton történt jogsértések száma, amikor a polgár Záhonyban döbben rá, hogy meglopták valahol utazás közben. A nemzetközi vonatok ellen­őrzéséből is folyamatosan kivesszük a részünket a ­társszervekkel közösen.

A technikai fejlesztések hozadéka itt is számokban mérhető. Tuzséron a kamerarendszer kiépítése előtt évi 500 bűncselekményt követtek el, manapság 50 alatti a számuk. A megnövekedett forgalmi adatok tükrében tavaly két halálos és húsznál kevesebb személyi sérüléses baleset történt a 4-es főúton.

– 2016 előtt öt esztendőn át nem történt halálos baleset nálunk. A 4-es főútvonal mellett kiemelkedő forgalmat bonyolít le a 4148-as út, mely Záhony határától Kisvárdáig vezet. Nagy hangsúlyt fektetünk az ittas vezetők kiszűrésére, fontosnak tartom, mert sajnos nincs olyan finn módszeres ellenőrzésünk, amikor ne tudnánk eredményt felmutatni. A lendületes munkánkban rendszeres segítséget kapunk a községek polgárőreitől – mondta Harmati Gábor.

Töretlen lendület

A közlekedési terület fehér ingesei is kiveszik a részüket abból, hogy csend, rend, fegyelem uralja a határ mentét. Székely János főtörzszászlós, baleseti helyszínelő a település egyik legforgalmasabb útján közlekedő járművezetők közlekedését kontrollálja.

– Több rostán át szűröm a forgalmat. A személyi és tárgyi feltételek megléte együttesen biztosítja, hogy minden rendben történjen, és minél kevesebb balesethez, veszélyhelyzethez hívjanak – mondta a baleseti helyszínelő.

– Büszkeséggel tölt el az állomány tagjainak hozzáállása és töretlen lendülete, amit naponta bizonyítanak. A visszajelzések alátámasztják, hogy a kijelölt úton rendben haladunk. Rendszeresen értékelem az állampolgárok álláspontját, amely szerint Záhonyt és a környékbeli településeket közbiztonsági szempontból élhető, ajánlott régiónak minősítették – összegzett Harmati ezredes a Zsaru magazinban megjelent cikkben.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában