Helyi közélet

2018.06.13. 16:44

Érdemjegyért színészkedtek a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban

Nyíregyháza - A tanév végi vizsgán bemutatták a művészetis diákok, mi mindent is tanultak az elmúlt hónapokban.

Nyíregyháza - A tanév végi vizsgán bemutatták a művészetis diákok, mi mindent is tanultak az elmúlt hónapokban.

Oktatástörténeti eseménynek lehettek résztvevői mindazok, akik jelen voltak hétfőn este a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban a gyakorlatos színész, színházi és filmszínész szakos növendékek tanév végi záróvizsgáján.

Szavaltak, táncoltak

Ezt a tanszakot ugyanis szeptemberben indította be az oktatási intézmény azzal a céllal, hogy bővítse a művészeti repertoárt, hiszen a színházművészeti képzés jól illeszkedik a már meglévő zeneművészeti, táncművészeti és képzőművészeti oktatáshoz, így aztán az első alkalommal vizsgáztak színész tanszakos növendékek a középiskola több évtizedes történelmében. Az első évfolyam gyakorlatos színész tanszakos növendékei párhuzamosan tanulták a közismereti és a szakmai tantárgyakat. A negyedik év végén a közismereti tantárgyakból érettségiznek, az utolsó, vagyis az ötödik évben pedig szakmai vizsgát tesznek.

A hétfői tanév végi vizsgán bemutatták a diákok, mi mindent is tanultak az elmúlt hónapokban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház két színművésze, Kuthy Patrícia és Illyés Ákos vezetésével. Szerepelt a programban vers- és prózamondás, bemutattak a fiatalok mezőségi és modern táncot, s adtak ízelítőt a színészmesterség gyakorlatából is.

Zene és mozgáskultúra

Mivel a művészeti ágak szinte kiegészítik egymást, így a gyakorlatos színész tanszakos növendékek képzésekor nagy hangsúlyt fektettek a zenére és a mozgáskultúrára is.

A belső udvarban

A fellépőknek és a nézőknek egyaránt különleges élményt nyújtott a vizsga színhelye, ugyanis a szabadban, a művészeti szakgimnázium belső udvarában rendezték meg ezt a programot. Különleges hangulatot kapott a fáktól és bokroktól övezett helyszín, s ráadásul még erősítés sem kellett, mert az épületek ölelésében lévő udvaron nagyon jó az akusztika. A felmenő rendszerű képzésnek köszönhetően az elkövetkező években egyre többen lesznek a gyakorlatos színész tanszakos növendékek, így lehetőségük nyílik majd önálló darabok előadására is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában