Helyi közélet

2018.06.18. 10:12

Fontos témákról – játékosan

Nyíregyháza - A szemléletformálás hosszú távú befektetés a jövőbe.

Nyíregyháza - A szemléletformálás hosszú távú befektetés a jövőbe.

„Zöldülő vidék” címmel, a fenntarthatóság jegyében indított ingyenes családi programsorozatot a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Kecskemét és Debrecen után szombaton Nyíregyházára érkezett a road-show, ahol interaktív foglalkozásokon ismerkedhettek meg az érdeklődők környezetvédelmi témákkal, zöld lehetőségekkel.

Pontok és jutalmak

Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan – köszönt vissza a látványos programok mottója a játékok színhelyéről, a felállított sátrak falairól, ahol állomásról-állomásra haladva gyűjthették össze pontjaikat a gyerekek, értékes jutalmak fejében. A környezettudatos szemléletformálás hosszú távú befektetés a jövőbe, ugyanis a fenntarthatóság nem más, mint úgy használni erőforrásainkat, hogy az ne veszélyeztesse a következő nemzedék életminőségét.

Fontosak a saját tapasztalatok

A gyerekek környezetvédelmi nevelésében fontos, hogy saját tapasztalatok útján fedezzenek fel olyan értékeket, mint az együttélés a természettel, az állatok, növények iránti tisztelet, szeretet. Tanulják meg, hogy nem csak annak van értéke, ami pénzért megvásárolható, takarékoskodjanak a természeti erőforrásokkal, gyűjtsék szelektíven a hulladékot! A játékok is erre inspiráltak: az öko-kézműves sátorban kiderült, hogy nem minden szemét, ami annak látszik. A háztartásban képződött, hulladéknak ítélt csomagolóanyagokból, elhasznált tárgyakból némi kreatív újragondolással kedves figurákat, hasznos kis tárgyakat, praktikus, apró játékokat készítettek a kicsik. Az öko-labirintusban arra kaptak választ, hogyan spórolhatunk a háztartásban, miért érdemes kerékpárral közlekedni, de a hulladékok újrahasznosításával kapcsolatos információkhoz is hozzájuthattak. A road-show látogatói átültethettek, s otthoni gondozásra hazavihettek olyan virágokat, növényeket, amelyek ránézésre már nem tökéletesek, ezért a boltokban már senkinek nem kellenek, de még életképesek. A játékos programok arra épültek, hogy a környezeti nevelés a teljes személyiséget formálja, s felismerteti, hogy a bolygónk, illetve a társadalom és az emberek egészsége, jóléte között összefüggés van.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában