Helyi közélet

2018.06.22. 07:54

Hálóval kell fogni a jó szakembert a megyében

Nyíregyháza - Sokan úgy gondolják, külföldön könnyebb boldogulni a vendéglátóiparban is. Szabolcs-Szatmár-Beregben is munkaerőhiánnyal küzdenek az éttermek, szálláshelyek.

Nyíregyháza - Sokan úgy gondolják, külföldön könnyebb boldogulni a vendéglátóiparban is. Szabolcs-Szatmár-Beregben is munkaerőhiánnyal küzdenek az éttermek, szálláshelyek.

– Szinte hálóval kell fogni manapság a jó szakácsot. Nekünk – egyelőre úgy néz ki –, sikerült, azzal együtt, hogy hetekbe telt megtalálni a megfelelő embert. Pedig a munkaügyi központ is küldött hozzánk olykor jelentkezőt, de azt tapasztaltuk, hogy ha egy szakácsnak nincs munkája, az ilyen vagy nem képes, vagy nem is akar dolgozni – árulta el lapunknak egy belvárosi étterem neve elhallgatását kérő vezetője.

Nagy kísértés a több pénz

– Nem ritka, hogy már az első elbeszélgetéskor kétségeink támadnak. Persze, adni kell mindenkinek egy esélyt, csakhogy az első próbanapon kiderül, hogy a delikvens még egy rántottát is képtelen megcsinálni. A másik gond a bér. A szakácsok többségének általában egy 1700–1800 forintos órabér lebeg a szeme előtt, de ezt nem minden étterem tudja kitermelni. Szorozzuk meg ezt a pénzt egy átlagos havi 225 órás munkavégzéssel, s mindjárt egy egészen jó bért kapunk, csakhogy nem kelet-magyarországi viszonylatban. Ilyenkor leülünk és kezdődik az alkudozás. Az is tény, hogy az éttermek megpróbálják elcsábítani egymástól a munkaerőt, ami alól mi sem vagyunk kivételek.

– Sokan azt hiszik, hogy külföldön dolgozni fenékig tejfel, pedig ez sem mindig van így. Nálunk most például egy olyan szakács állapodott meg, aki Ausztriából jött haza. Ugyan jó volt a munkahely és a fizetés is, de nehezen tudott hazautazni, s a honvágy bizony nagy úr – jegyezte meg az étteremvezető.

Az utóbb elmondottakat erősítette meg Boros Betti is, akinek a fia egy szálloda két rosette-es éttermének a vezetője. Persze, ő sem azonnal csinálta meg a szerencséjét, nyolc évébe telt, mire eljutott idáig. Ma már több mint két hónapos szabadság és egy öt szobás, jól felszerelt lakás is a járandóságai közé tartozik – természetesen a tisztes bérezésen túl.

– Azt tudni kell, hogy egy nyugat-európai cégvezető is igyekszik minimálbéren tartani a dolgozóit, annak ellenére, hogy ott se dúskálnak manapság a jó munkaerőben. A nyugati munkaadó mindaddig nyerészkedni próbál a külföldről jött dolgozón, amíg az nem képes kiállni magáért. Márpedig közülünk, magyarok közül nem mindenki képes rá, a többség hajlamosabb morgolódni, elégedetlenkedni, de nem harcol a megbecsülésért. Pedig jó, megbízható munkaerő a magyar, és a szaktudásunkkal sincs baj.

– Ma már valóban nem ritka, hogy a munkaadó helyett a pincér kerül egy állásinterjúnál tárgyalási pozícióba, mivel nagy a munkaerőhiány – mondta el lapunknak Sütő Attila, aki nem csupán maga is kellner, mivel hosszú ideje dolgozik a szakmában, de vendéglátó szakoktatóként az utánpótlás területére is rálát.

– Nem egy pályakezdő már akkor kiábrándul a szakmából, amikor először mély vízbe dobják, s rájön, hogy itt dolgozni is kell. Szakoktatóként tapasztalom, hogy egy 20 tagú osztályból jó, ha öten maradnak a „kaptafánál”, mint ahogy nem egy olyan tapasztalt vendéglátós kollégát ismerek, aki inkább tűzoltónak vagy kertigép-szerelőnek állt, mert belefáradt vagy beleunt a munkába.

– Egy pincér számára valóban nagy kísértést jelent, ha olyan új helyre próbálják átcsábítani, ahol a korábbi munkahelyéhez képest nagyobb a forgalom, így a borravaló is több. A 600 ezer forintos havi bért a Balatonnál viszont városi legendának tartom, ugyanis azt a pénzt ki is kell tudni termelni. Véleményem szerint menő étteremnek kell annak lennie, ahol ilyen pénzek forognak, s akkor is legfeljebb egy profi séfnek kínálnak ennyit.

Fárasztó, de megéri

– Másfél héttel a szakmai vizsgám után írtam alá a határozatlan idejű szerződésemet a megyeszékhely belvárosának egyik éttermében – árulta el Péter, aki ugyan mindössze 17 éves, de három év gyakorlattal a háta mögött és kitűnő bizonyítvánnyal a zsebében tudta, hogy nem lesz nehéz elhelyezkednie pincérként.

– Nettó 180 ezer forintot ígértek, így nem sokat gondolkodtam. Két napot dolgozom, kettőt nem, arra is marad időm, hogy a társhelyeken besegítsek. Nem mondom, hogy könnyű, néha nagyon fáradt vagyok, de megéri.

KM


Fontosabb a lelkesedés

Egyebek mellett a legnépszerűbb közösségi oldalon keres tettre kész, lelkes és lehetőleg szakmai gyakorlattal rendelkező munkaerőket a nyíregyházi Sziklakert Étterem és Panzió. Kozák József tulajdonos elmondta: felszolgálót és szakácsot alkalmaznának, de megüresedett a koktélpult is.

– Bizonyos munkakörökben elengedhetetlen a megfelelő végzettség, néhol csak előny, de nem feltétel. Az olyan jelentkezőkkel, akiknek irreálisan magas a bérigényük, ám ezzel fordítottan arányos a lelkesedésük, nem tudunk mit kezdeni, aki viszont tanulni, fejlődni és dolgozni szeretne, és ambiciózusan törekszik bizonyítani, annak sziklaszilárd helye lehet nálunk. A vendéglátó szakmában nem ritka, hogy nyáron „elcsábulnak” a munkavállalók, feladva a biztosat, kicsivel több pénzért elszegődnek szezonális vendéglátóhelyekre, akár az ország távolabbi pontjaira. Abba azonban nem gondolnak bele, hogy mi lesz utána, milyen többletkiadásaik merülhetnek fel, alkalmi munkaadójuk vajon tisztességesen jár-e majd el velük szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában