Helyi közélet

2018.06.21. 08:24

Horgászversennyel tisztelegnek egy igazi sportember előtt

Levelek - A fiatalon elhunyt ifj. Máté Mihályra emlékeznek a barátok, az ismerősök, a sporttársak.

Levelek - A fiatalon elhunyt ifj. Máté Mihályra emlékeznek a barátok, az ismerősök, a sporttársak.

Hagyományteremtő szándékkal horgászversenyt rendeznek június 30-án, szombaton a Leveleki-víztározónál ifj. Máté Mihály, a fiatalon elhunyt kiemelkedő horgász és sportember emlékének tiszteletére.

Sikerek minden területen

Július 3-án töltötte volna be a 31. életévét, így a születésnapjához közeli időpontra szervezték meg a rendezvényt. E nemes cél ötlete az édesapa, Máté Mihály, a FETIVIZIG Nyíri Szakaszmérnökség szakaszmérnök-helyettese, valamint Mikucza Zsolt, a tározó üzemeltetőjének, a Nyírségi Hal – Vad Kft. ügyvezetőjének a fejében fogalmazódott meg.

– A versenyre az egyik népszerű közösségi oldalon folyamatosan, a helyszínen pedig reggel 7 órától lehet majd nevezni – tájékoztatta lapunkat Mikucza Zsolt. – A verseny a horgászhelyek kisorsolása után 8.30 órakor kezdődik el, mérlegelni a kifogott amurokat, pontyokat, kárászokat és keszegféléket fogjuk. Bár értékes díjak, serlegek találnak majd gazdára, a fő hangsúly ezúttal nem azokon, hanem a megemlékezésen lesz.

Ifjú Máté Mihály nagyon ügyes, megbízható, precíz, ugyanakkor szenvedélyes sporthorgász volt, aki saját stéggel is rendelkezett a tavon. Az utolsó hónapjaiban is kijárt oda, ahol mindig megtalálta a nyugalmat.

– A természet és a sport volt a mindene, amit a rövid élete során a tetteivel bizonyított is, hiszen bármibe kezdett, minden területen sikereket ért el – mondta az édesapa.

– Gyermekként karatéban országos dobogós helyezéseket szerzett, a barna övig jutott. Később a labdarúgásban a megyei válogatottságig küzdötte fel magát. Ezeken kívül még korcsolyázott, jégkorongozott és hódeszkázott is, és valamennyit magas szinten űzte.

Kötődés a természethez

– Már fiatal korában rátalált a kedvenc sportjára, a horgászatra. Itt is megyei bajnoki címek jelezték sikereit. A horgászat iránti szeretete élete végéig kitartott, hisz itt örömét lelhette a természetben is. A bojlis horgászat egyik elismert képviselője lett. A horgászat az örök szenvedélye maradt, de felnőttként visszatért az erősportokhoz. Eleinte testépítéssel és személyi edzősködéssel foglalkozott, majd később K–1-es versenyzőként is sikerrel vívott hatalmas csatákat. Sajnos, ezt követően a betegsége közbeszólt, de még az életmentő műtétje után is lefutotta a félmaratont!

A természethez való kötődése egész életre szólt. A szabadidejében a kutyáival járta a természetet vagy horgászni ment velük. A természethez való rajongásától csak a jó szíve volt nagyobb – folytatta Máté Mihály, s magyarázatként hozzátette:

– A fiam egyik utolsó kérése az volt, hogy a megtakarított pénzéből egy jelentős összeget utaljunk át a pécsi „Szemem Fénye” gyermekrák alapítvány részére.

Akik ismerték, azok valamennyien szerették ifjabb Máté Mihályt, mert mindenkihez volt egy jó szava, és akin csak tudott, minden körülmények között segített.

Otthon, a család körében

A betegsége négy évvel ezelőtt kezdődött, az életmentő műtétjét 2014. július 23-án végezték el. Két évig tü­netmentes volt, majd sajnos egy évvel ezelőtt újra meg­támadta a gyilkos kór, és 2017. november 13-án elhunyt. Az ő kérése volt, hogy gyógyítása, ápolása otthon, a családja ­körében történjen. A szülei minden idejüket, energiá­jukat a gyógyítására fordították, hiszen az orvosok már régen lemondtak róla. A küzdelmük eredménye, hogy gyermekük otthon, békében hunyt el.

Az emlékverseny szervezői szeretettel várnak minden horgásztársat, barátot, ismerőst a rendezvényre.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában