Helyi közélet

2018.06.16. 10:24

Hű társ lehet a zene egy életre

Újfehértó - Az alsósok még nagyon fogékonyak minden új iránt, könnyű velük dolgozni – de nagy a felelősség is.

Újfehértó - Az alsósok még nagyon fogékonyak minden új iránt, könnyű velük dolgozni – de nagy a felelősség is.

Ötvennegyedik alkalommal rendezték meg a napokban a májusi hangversenyt az Újfehértói Általános és Művészeti Iskola Erkel Ferenc Tagintézményében. Ezen a már valóban hagyománynak számító koncertsorozaton – szinte helyi rekordot felállítva – legalább már harminc alkalommal szerepelt Horváth Anikó matematika – ének-zene szakos tanárnő. Egykoron az ének-zene tagozatos iskola énekkaros diákjaként állhatott ki a dobogóra, az utóbbi évtizedekben pedig a Kicsinyek Kórusa karnagyaként szerepelt a hangversenyeken.

Negyedikes korukban pedig már szárnyalni lehet velük." Horváth Anikó

Visszahívta volt iskolája

– Abban az időben egyszerűen csak 1. Sz. Általános Iskolának nevezték az oktatási intézményt, amely az ének-zene tagozatának köszönhetően nagyon népszerű volt a városban, s ez a népszerűség mind a mai napig is övezi. A zene a mindennapi életemhez szorosan hozzátartozott, hiszen nagyon szerettem énekelni, sokáig musical szakban gondolkodtam – emlékezett vissza a kezdetekre Horváth Anikó.

– Az iskolában kellett furulyázni, mellette tanultam zongorázni és citerázni. Végül a helyi gimnáziumban érettségiztem, s utána a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szereztem diplomát 1984-ben. Az utolsó évet már levelező tagozaton végeztem el, mert nagyon hívtak vissza az egykori iskolámba, kellett ugyanis egy énektanár.

Az iskolában rögtön a mély vízbe dobták, hiszen mind a nyolc évfolyamban tanított, valamint azonnal megkapta a 2-3-4. osztályos diákokból álló Kicsinyek Kórusát is, amelynek immár 35 éve a vezetője.

Minden évben elölről kezdeni

– Az alsó tagozatos gyermekek még nagyon fogékonyak minden új iránt, könnyű velük dolgozni – de nagy a felelősség is. Úgy kellett közelítenem hozzájuk, olyan módszereket kellett alkalmaznom, hogy valóban ráérezzenek az éneklés és a zene örömére, mert ha abban a korban megszeretik, akkor egy életen át hű társuk lesz a muzsika. Mivel minden évben új kórustagok érkeztek a második osztályosok belépésével, szinte mindent elölről kellett kezdeni velük, hiszen meg kellett tanulniuk több szólamban énekelni, de szerencsére a nagyobbak is segítették mindig a kicsiket, így aztán a végére összeálltak a kórusművek. Nagyon nagy öröm és sikerélmény, amikor már mindenki beleérez a kóruséneklésbe, s ahogy idősebbek lesznek, egyre könnyebb velük dolgozni. Negyedikes korukban pedig már szárnyalni lehet velük, ismerik minden intésemet.

– Sok energia betanítani a kicsiket, de szerencsére tehetségesek, akarnak és szeretnek is énekelni. Az ének­órákon is énekelve várnak – magyarázta a tanárnő, aki az énekkarával az iskolai és városi rendezvények mellett fellépett már többek között az Éneklő ifjúság és a Vass Lajosról elnevezett versenyek keretében Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Tiszavasváriban és Berettyóújfaluban is. Kórusa többször is szerzett arany minősítést, s kétszer rádiófelvételen is szerepeltek a kis kórustagok.

- MML -


Elismerések, kitüntetések

Két felnőtt leánya van, akiknek az életében szintén fontos szerepet játszik a zene.

Munkáját korábban elismerték Közművelődési-díjjal, az idei pedagógusnap alkalmából pedig a Nyíregyházi Tankerületi Központ a tehetségek gondozásáért dicséretben részesítette. A pedagógusok közösségében is aktív munkát végzett az elmúlt évtizedekben, a napokban Nyíregyházán vehette át a Pedagógus Szakszervezet kitüntetését, az Eötvös József emlékérem ezüst fokozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában