Helyi közélet

2018.06.16. 13:29

Megérkezett a tárlat

Nyíregyháza - A Jósa András Múzeumban június 23-ától október közepéig látogatható a Munkácsy 50 vándorkiállítás.

Nyíregyháza - A Jósa András Múzeumban június 23-ától október közepéig látogatható a Munkácsy 50 vándorkiállítás.

– Ahogy a plakátokon is olvashatjuk, a művész ötven kiváló festményét szeretnénk bemutatni. Ez két részletben valósul meg: a képek kétharmadát a Múzeumok éjszakáján mutatjuk be, a fennmaradó húsz alkotás pedig augusztus 20-án érkezik a városba – egyenesen az Ermitázsból. Olyan jegyrendszert alakítottunk ki, amivel senki nem sérülhet, ugyanis aki kedvezményes áron megnézi az első részt és megtartja a belépőjét, a második részt féláron tekintheti meg, aki pedig a teljes anyagra kíváncsi, az a teljes díjat fizeti – ismertette dr. Rémiás Tibor. A múzeumigazgató hozzátette: mivel a nyári időszakban a diákok zöme nem tudja megnézni a kiállítást, már most várják a szeptembertől a Jósa András Múzeumba látogató iskolai csoportok jelentkezését. A gyerekek és a tanárok a tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.

Pozitív, érzelmi élmé­nyekhez juthatnak mindazok, akik megnéznek egy ilyen kiállítást" Bige László

Két részletben

Hedrich Béla, a Munkácsy Alapítvány ügyvezetője megköszönte a lehetőséget, hogy Munkácsy művészetét Nyíregyháza egy remek kiállítóhelyén mutathatják be.

– Szerencsések vagyunk, mert bár húsz festmény jelen pillanatban az Ermitázsban van, az itt lévő harminc kép felöleli az alkotó teljes életpályáját a korai időszaktól a vallási témájúakon át a zsáner- és szalonképekig. Minden látogatót arra ösztönöznék, hogy mind a két alkalommal jöjjön el, hiszen az augusztus 20-án érkező festmények között is lesznek olyanok, amiket beterveztek a jelenlegi tárlatba. Pákh Imre 2005 óta adja át a magyar kiállítóhelyeknek a gyűjteménye darabjait, Nyíregyháza a negyvenedik állomása a vándortárlatnak. A festményeket eddig közel kétmillióan látták, mindenhol rekordlátogatottságot könyvelhettünk el, remélem, itt is sikere lesz.

A kiállítás főtámogatója, Bige László maga is rajongója Munkácsy Mihálynak, így örömmel állt a kezdeményezés mellé.

– A mai világban, amikor az emberek életében a művészet majdhogynem szükségtelen, hiszen elsősorban a megélhetésért küzdenek, pozitív érzelmi élményekhez juthatnak mindazok, akik megnéznek egy ilyen kiállítást. Úgy gondolom, hogy némi pénzt áldozni kell arra – ahogy régen a mecenatúra is tette –, hogy a környezetünkben élőket kiszakítsuk a szürke hétköznapokból. A magyarság egyik legsikeresebb, legelismertebb művészének alkotásaiból nyíló tárlat erre tökéletesen alkalmas – mutatott rá a Bige Holding cégcsoport tulajdonosa.

Művészetet adnak

– Csak egy kis fogaskerék vagyok a gépezetben: amikor 2005-ben a budai várban zárt a kiállítás, azt javasoltam a barátomnak, Pákh Imrének, hogy ne vigye vissza New Yorkba a gyűjteményt, hanem utaztassuk meg Magyarországon, vigyük a kultúrát az emberekhez. Imre erre fogékony volt, én pedig örülök, hogy szépet, jót, művészetet adhatunk és a nemzeti öntudatukat erősíthetjük azáltal, hogy egy magyar festőművész fantasztikus munkáit mutatjuk be – fűzte hozzá Fásy Ádám producer.

- CsA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában