Helyi közélet

2018.06.01. 10:56

Mindkét színváltozatot bemutatják Sóstón

Nyíregyháza - Ismét bővült a skót felföldi marhák állománya a Nyíregyházi Állatparkban.

Nyíregyháza - Ismét bővült a skót felföldi marhák állománya a Nyíregyházi Állatparkban.

A néhány nappal ezelőtt világra jött borjú már a harmadik ebben az évben, így immár kilenc tagot számlál a borzasmarha-csapat a Nyíregyházi Állatparkban.

Hasig a vízben

– A skót marhák legfeltűnőbb sajátossága a hosszú szőrű bunda, amelynek segítségével könnyedén megbirkóznak a skót hegyvidék kemény körülményeivel, s a teleket képesek emberi segítség nélkül is átvészelni. Jól legeltethetők nedves legelőkön, sokszor hasig állnak a vízben, úgy eszik a füvet.

– Mivel ez a faj kevés gondozást igényel, ma az ökológiai gazdaságokban újra világkorát éri – kezdett a borzas marhák bemutatásába lapunk érdeklődésére Révészné Petró Zsuzsa.

Merre áll a szarv?

– Mindkét ivarnak van szarva, ám azok a bikáknál erősek és előre állók, a teheneknél ugyanakkor hosszabbak és inkább felfelé állók.

– A fajta eredeti színe fekete volt, mára azonban az egyedek többsége jellegzetes vöröses-barnás színű szőrzetet visel. A Nyíregyházi Állatparkban fontosnak tartjuk mindkét színváltozat bemutatását, így a ritkább, fekete bundájú állatok is láthatók a Parasztudvarban, ahol más szarvasmarhafajtákkal élnek közös kifutóban az ősi kinézetű állatok – tudtuk meg az intézmény szóvivőjétől.

- KM -


[related-post post_id="3876151"]

[related-post post_id="3868394"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában