Helyi közélet

2018.06.21. 12:26

Neje halála döbbentette rá: le kell tennie a poharat

Nyíregyháza - Dankó László 23 éve, szenteste döntött úgy, hogy az ital helyett inkább a családjának él.

Nyíregyháza - Dankó László 23 éve, szenteste döntött úgy, hogy az ital helyett inkább a családjának él.

„Neked könnyű!” Gyakran kapom ezt a választ alkoholfüggőkkel beszélgetve, amikor az absztinens életvitel a téma. Immár 23 szeszmentes év után tényleg könnyű ellenállni a csábításnak, de én is voltam valamikor a „hordó” mélyén… – ismeri el Dankó László, aki ma már másoknak segít kilábalni az alkoholizmus csapdájából.

Hallucinációk kínozták

– A kilencvenes évek közepéig az alkoholfogyasztás szerves része volt a mindennapjaimnak: édes mindegy volt, hogy a munkahelyen, otthon, a szomszédokkal vagy a kocsmában, csak inni tudjak. Több munkahelyen is megfordultam, szinte mindegyiket a piálás miatt veszítettem el. A lejtő számomra akkor vált igazán meredekké, amikor 1993 tavaszán hosszas betegség után elhunyt a feleségem, s egyedül maradtam a három gyermekemmel és az idős édesanyámmal. Egy darabig még ez a szomorú helyzet sem térített észhez, ám kis idő elteltével éreztem: ez így nem mehet tovább.

– Befeküdtem egy elvonó kezelésre, csakhogy a terápia alatt nem kaptam semmilyen eligazítást arra vonatkozóan, mitévő legyek a kezelés után. Az absztinens életem nem tartott sokáig, 3 hónappal később már újra ittam, előbb mértékkel, majd nyakló nélkül. Hajmeresztő hallucinációim voltak.

Válaszút: klub vagy kocsma?

– Nagyon megörültem, amikor 1995 őszén felkeresett Drahos Ferenc, mondván: alakulni fog egy klub a Városmajori Közösségi Házban Nyíregyházán, amely a szenvedélybetegeknek próbál segíteni. Örömmel igent mondtam a klubtagságra, bár akkor még fogalmam sem volt róla, ez hogyan fog rajtam segíteni. A kedd délutáni összejöveteleken eleinte idegenül éreztem magam, előfordult, hogy a foglalkozások előtt legurítottam egy kis bátorítót a torkomon.

– A klubvezető, aki idén nyáron immár a 27. országos családi találkozót szervezi meg nekünk Nyíregyházán – egyik alkalommal válaszút elé állított, döntsem el: klub vagy kocsma? A végső döntés a szentestére készített vacsora felett született meg bennem: végignéztem a családomon és belém nyilallt az érzés, hogy én vagyok a felelős az életük alakulásáért. Ez akkora motiváció volt számomra, hogy mindenféle gyógyszer nélkül, de a klub(társak) segítségével sikerült talpon maradnom. Ennyi év elteltével is fontos az életemben a klub, mert a kitartáshoz folyamatosan szükség van megerősítésre.

Ingyenes előadások

A 27. országos családi találkozó nyilvános programjai a Nyíregyházi Egyetemen

Július 15., vasárnap

14 óra: Megnyitó

Július 16., hétfő

17 óra: Dr. Erdélyi Ágnes osztályvezető főorvos:

Milyen problémákat okoz az alkoholizmus a családban?

Július 17., kedd

17 óra: Nagy László: Mindennapi szenvedélyeink

Július 18., szerda

17 óra: Birloni István szocioterapeuta: Humánerőforrás fejlesztés

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában