Helyi közélet

2018.06.17. 11:06

Nyugtat, illatosít és elűzi a molylepkéket is

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Júniusban virágzik az év gyógynövénye: a levendula.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Júniusban virágzik az év gyógynövénye: a levendula.

A Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a cím adományozója; kezdeményezésük célja, hogy hozzájáruljanak a gyógynövények megismeréséhez és szakszerű alkalmazásuk elterjedéséhez.

A levendula hatásait tudományos bizonyítékok is alátámasztják." Nagy Zsombor

Illatos lila ligeteket alkot

A levendula joggal vívta ki magának az év gyógynövénye címet, ugyanis a mediterrán vidékről származó növény évszázadok óta gyógyászati készítmények hasznos alapanyaga.

– Napjainkban a növény keskeny levelét különböző célokra alkalmazzák, a liláskék színű virágából sajtolt olajnak a népi gyógyászatban töretlen a népszerűsége – tudtuk meg Nagy Zsombortól. A gyógyszerész elmondta: patikai forgalomban kevés készítményben található, igazán azok keresik, akik valamely hatását már megkedvelték.

– A levendula hatóanyagait tudományos bizonyítékok is alátámasztják: nyugtalanságra, álmatlanságra, szorongásra, emésztési panaszokra nemcsak illóolaj, hanem tea formájában is alkalmazható. A forrázatot 1-2 teáskanálnyi virágzatból kell elkészíteni. A gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 csepp kockacukorra cseppentve is fogyasztható.

Gyógyít és ízesít

A gyógynövényt – relaxációs hatása miatt – évtizedek óta fejfájás kezelésére is alkalmazzák, aromaterápiás olaja bedörzsölve bőrnyugtató, izomsérülésekre kenhető, az egyik legjobb masszázsolaj levendulából nyerhető – ismertette a szakember. – Más gyógynövényekkel ellentétben nagyon ritkán okoz allergiát, virágának gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatásáról jelenleg is folynak vizsgálatok – tudtuk meg.

Jó szolgálatot tesz a házipatikában és a konyhában egyaránt, a kevés gondozást igénylő növény télen alszik, tavasszal újraéled.

A tihanyi félsziget csodálatos ligetein, de akár egy cserépben az erkélyen is megél. Ez utóbbi lehetőség a háziasszonyoknak arra, hogy rozmaringgal, zsályával, citromfűvel, és kakukkfűvel együtt különleges fűszerkeverékeket készítsenek.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában