Helyi közélet

2018.06.12. 07:34

Tükröt tartanak elénk a fotók és a jegyzetek

Mátészalka - Sajtónapi vándorkiállításunk már a Mátészalkai Járásbíróságon várja az érdeklődőket.

Mátészalka - Sajtónapi vándorkiállításunk már a Mátészalkai Járásbíróságon várja az érdeklődőket.

Pár perccel a hivatalos nyitány előtt az Esze Tamás-gimnázium diákjai már a tablók között sétálgattak, majd megálltak egy-egy fotó előtt, vagy olvasni kezdték a képek közötti jegyzeteket. Egymásnak mutatták a képeket, s voltak, akik azonnal véleményezték is a látottakat.

Gyakori vendégek

Nem ritka vendégek ők a Mátészalkai Járásbíróságon, hiszen a város diáksága rendszeres részvevője a Nyitott bíróság programnak. Tavaly félezren vettek részt a tárgyalás és bíróságépület-látogatási programon, illetve „próbatárgyaláson”; most rendhagyó módon kiállításra kaptak meghívót a diákok. Sajtónapi tárlatunk hétfő délelőtti megnyitóján dr. Molnár István, a Mátészalkai Járásbíróság elnöke a média és a bíróságok közötti szoros kapcsolatot emelte ki, mert a sajtón keresztül kapnak tájékoztatást az emberek az igazságszolgáltatás munkájáról, a meghozott ítéletekről, döntésekről. – A nyilvánosság fontos, hogy minél többen megismerjék a bíróságokat – fogalmazott az elnök, és hozzátette: a tárgyilagos, pontos és hiteles tájékoztatásnak a társadalmi megítélésben is komoly szerepe van. A kiállításról azt mondta, nem szorosan a bíróságok életét, de a mindennapokat mutatja be a az újságírók véleményén és a fotósok képein keresztül.

Nehéz műfajok

A megye életéről az olvasóknak több mint 70 éve tükröt tartó Kelet-Magyarország és a bíróságok példaértékű együttműködését emelte ki Nyéki Zsolt főszerkesztő is, megjegyezve: a jogi esetek, tárgyalótermi beszámolók mindig az érdeklődés középpontjában állnak. – A jogászi hivatásban alapkövetelmény a tanulás, a naprakész lexikális tudás, valamint a részletek pontos feltárása. Ugyanez vonatkozik az újságírásra is, ahol a hiteles tájékoztatáshoz, egy-egy téma feldolgozásához szintén tisztában kell lenni a jogi környezettel, és el kell mélyülni a részletekben – hangsúlyozta a főszerkesztő.

A kiállításról elmondta: a jegyzet a legnehezebb műfaj, amely egy közérdekű témával kapcsolatban megfogalmazott gondolatsor, vélemény, ezért sokat elárul a szerzőjéről. Ezekből, valamint a tavalyi év legjobb pillanatait megörökítő fotókból készült válogatás vár minden érdeklődőt a járásbíróságon.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában