Helyi közélet

2018.06.22. 14:23

Tűz Nyírbátorban - Volt értelme gyakorlatozni

Nyírbátor - Még egyszer leszögezném, mindenki a „helyén volt” – mondta Máté Antal.

Nyírbátor - Még egyszer leszögezném, mindenki a „helyén volt” – mondta Máté Antal.

A helyi ipari park egyik üzemében (Farmol) keletkezett tűzeset után Máté Antal polgármester lapunknak elmondta: természetes, hogy ilyenkor felvetődik az a kérdés, mennyire jelent az ipari park veszélyt a környéken élőkre.

– Több szempontból kell ezt a dolgot megközelíteni. Az tény, ha egy városban van vagy vannak ipari parkok, az azokban működő cégek növelik a kockázatát egy üzemi balesetnek, vagy ahogy esetünkben megtörtént, egy tűzesetnek. Ha egy gazdaság elkezd erősödni és növekedni, annak vannak hatásai, ezeket kezelni kell, az már más kérdés, hogy ez kinek a feladata.

– Több olyan gyár is működik a város területén, amely tűzvédelmi szempontból kiemelt kockázatúnak minősül, ide tartozik a Farmol, de a Coloplast és a Serioplast is. Éppen ezért a katasztrófavédelem megyei igazgatóságának ezt is figyelembe kellene vennie, illetve ehhez mérten kell a városunkban mozgósítható egységek, tűzoltók számát is alakítani. 2011 óta ugyanis növekedett a nyírbátori gyárak száma, ám ezzel párhuzamosan csökkent a katasztrófavédelem helyi eszköz- és személyi állománya – fogalmazott Máté Antal, majd igyekezett néhány, a tűzesettel kapcsolatos városi legendát szertefoszlatni.

Nem voltak veszélyben

– Tudomásom szerint a gyár épületén kívül, egy nyitott, körülbelül 250 négyzetméteres raktárban ütött ki a tűz. Ebben a raktárban háromféle anyagot tároltak: raklapokat, hulladékot és egy kis mennyiségű alapanyagot. A raktárépület túloldalán a földben megfelelő betonelemekkel védett gáztartályok vannak, ezeket a tűz veszélyeztette, éppen ezért a kivonuló tűzoltók első dolga ezek védelme volt – nyugtatta meg a kedélyeket Máté Antal, majd hozzátette: a kulcskérdés tehát az volt, hogy a tűz ne érje el a tartályokat, de szerencsére erről szó sem volt, köszönhetően a kivonuló tűzoltók szakszerű, gyors és precíz munkájának, s így sikerült komolyabb veszélyhelyzet nélkül elhárítani a tüzet.

– Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az önkormányzat, a katasztrófavédelem és a helyi gyárak vezetői közös gyakorlatokat szoktak tartani, melyeken egy-egy esetleges vészhelyzetet szimulálunk. A Farmolnál is történt a közelmúltban ilyen, így a mostani „éles” kiérkezéskor a tűzoltók már tudták, mit és hol keressenek, hiszen kellő helyismerettel rendelkeztek – emelte ki a közös gyakorlatozások egyik előnyét Máté Antal.

– Még egyszer leszögezném, mindenki a „helyén volt”, a katasztrófavédelem jól végezte a feladatát, ahogy a rendőrség is jól biztosította a területet, nekünk pedig sikerült minden olyan környékbelit időben kitelepítenünk, akik komolyabb veszélybe kerülhettek volna.

TG


[related-post post_id="3895522"]

[related-post post_id="3879151"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában