Helyi közélet

2018.06.20. 10:54

Zenés irodalmi utazással zárult az ünnepi könyvhét

Jánd - Hagyomány már, hogy a Tisza habjain rendezik az ünnepi könyvhét szabolcs-szatmár-beregi záróünnepségét.

Jánd - Hagyomány már, hogy a Tisza habjain rendezik az ünnepi könyvhét szabolcs-szatmár-beregi záróünnepségét.

Zenés irodalmi utazás zárta a napokban a 89. ünnepi könyvhét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei programsorozatát. Miként az elmúlt három évben, a hangulatos záróünnepségnek a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) Csele nevű hajója adott otthont.

A vendégeket Szamos Ferenc igazgatási osztályvezető köszöntötte.

– A szervezők – a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület – felkérésére igazgatóságunk az idén is örömmel biztosította a helyszínt. A FETIVIZIG szívesen patronálja azokat a megyénkben megjelenő műveket, amelyek szerzői e tájegység folyóit, vizeit is bemutatják az írásaikban – fogalmazott köszöntőjében a házigazda.

Kettős könyvbemutató

Az esemény moderátora dr. Bihari Albertné, a megyei könyvtár főkönyvtárosa volt, aki hangot adott örömének azért, mert évről évre több érdeklődőt vonz az esemény – ebben az évben ugyanis majdnem teljesen megtelt a tiszai hajó.

Dr. Karádi Zsolt, a Nyíregyházi Egyetem Irodalomtudományi Intézeti Tanszékének tanára két új könyvet mutatott be.

Színek és árnyak, képek, emlékek címmel jelent meg Bodnár István költő, író, újságíró legújabb kötete, amely az életmű legszebb darabjait gyűjti egybe. Megtalálhatóak benne lírai és prózai alkotások, újságírói megnyilatkozások, s a humor is megcsillan az írásokban. Mindehhez kitűnően illeszkednek Gál Ludmilla képzőművész illusztrációi, amelyek sajátos hangulatot teremtenek.

A Szerdát mondott csütörtököm, 500 limerick című kötet öt fejezetében a szerző, ­Kulcsár Attila 564 írást gyűjtött össze – az egyik fejezetre a 18-as karikát is ki lehetne tenni.

A két kötetből a szerzők és Illyés Péter előadóművész is olvastak fel részleteket. Elhangzott a Tiszáról is több vers- és prózai mű, sőt Antal Éva és Antal Krisztina énekművészek vezetésével – a résztvevők bevonásával – tiszai népdalok is zengtek a hajón.

Hajóút zárta a rendezvényt

A program végén a hallgatóság dedikáltathatta a könyveiket az írókkal, akik közben megosztották a Tiszával kapcsolatos legkedvesebb személyes élményeiket.

A rendezvényt hajóút zárta, amelyen a résztvevők megtapasztalhatták, hogy milyen színei és árnyai vannak a szeszélyes szőke folyó e különleges szakaszának.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában