Helyi közélet

2018.07.13. 15:55

A tábor, amiről szájról szájra jár a hír

Nagykálló - Helyben, baráti közösségben és tartalmasan töltenek el egy hetet.

Nagykálló - Helyben, baráti közösségben és tartalmasan töltenek el egy hetet.

Tábori egyensapkában fogadták az érdeklődőket a nagykállói Erzsébet-tábor kisiskolásai csütörtökön, amikor is nagy munkában voltak. A heti menetrend szerinti kézműves foglalkozáson vettek részt, s ahogyan gyorsan végigpásztáztuk az akvarell alkotásokat, ismerős arcra bukkantunk, a tábor névadójára: Szent Erzsébet királynőre.

Ismerős közegben

Az Erzsébet-táborok kapcsán elsősorban a Balaton melletti üdülőövezetekben nyaraló gyereksereg sejlik fel előttünk, ám néhány éve a programot kiterjesztették a helyi napközis táborokra is, annak érdekében, hogy a gyerekek lakóhelyén felügyelet mellett, hasznos elfoglaltsággal teljen el a 11 hetes szünidő, vagy legalábbis annak egy része.

– Kiváló lehetőséget ad arra a tábor, hogy a diákjainkat más oldalukról is megismerjük, ugyanis a tanítási órákon nem biztos, hogy minden tulajdonságuk, képességük kibontakozik. Emellett közvetlenebb, személyesebb kapcsolat jön létre közöttünk, nyitottabbá, bátrabbá válnak a gyerekek – mondta el Dubász Éva, a Nagykállói Általános Iskola intézményvezetője.

Harmadik éve, hogy sikeresen pályáznak a kéthetes turnusokra, ahová az idén 212 alsó és felső tagozatos diák jöhetett el. Vannak kötelező programelemek: sport és egészséges életmód, környezettudatosság, önismeret, közösségépítés, hagyományőrzés és kézműves foglalkozások.

Változatos programok

Minden tanár ismeri a saját tanulócsoportja ízlését, igényeit, aszerint állítják össze a heti programpalettát, amelybe természetesen belefér egy buszos kirándulás is. Tokaj, Debrecen, Sárospatak, no és mi más, mint a Nyíregyházi Állatpark áll a népszerűségi lista élén.

– Minden táborozási lehetőség nagy segítség a szülőknek. A méregdrága tematikus táborok helyett hozzánk térítésmentesen jöhetnek, napi háromszori étkezést kapnak, s élményekkel gazdagon térnek haza.

Üres volt a naptár

– Jó az időzítés, erre a hétre semmilyen programom nem lett volna, valószínűleg otthon ülnék és unatkoznék – mesélte Szász Nóra. A harmadikos kislány rutinos táborozónak számít, az elmúlt három nyáron erősítette a nagykállóiak csapatát. – Teljesen elfelejtjük, hogy mi tulajdonképpen az iskolában töltjük ezeket a napokat. Most nincs kötöttség, mások a szabályok, mint iskolaidőben. Remek, új technikákat tanultam meg üvegfestészetben, gyöngyfűzésben – újságolta örömmel a kislány.

Közben azért, hogy megpihenjenek a szorgos kezek, a csoportot kivezényelték egy kis mozgásra a szabadba. Séta közben Gura Lilla mesélte, hogy a legutóbbi családi nyaralásukat a téli síszezonban Zakopanéban töltötték.

– Egy kis hó kellőképp lehűtene ebben a melegben – jegyezte meg viccesen a kislány, s hozzátette: testvére pici még, ezért az idén nem terveznek hosszabb családi utat, kihasználta a lehetőséget, s jól érzi magát itt, a barátai közt.

– A jó tábor híre szájról ­szájra terjed, a létszám évről évre emelkedik, a gyerekek szeretik, a szülők megbíznak bennünk, ezért a Nyíregyházi Tankerület fenntartásában működő 19 általános iskola élt a lehetőséggel és 31 csoportban összesen 1977 tanuló juthat élményekhez – nyilatkozta lapunknak Gaszperné Román Margit. A nyíregyházi tankerület igazgatójától megtudtuk azt is, hogy a pályázati támogatásból a foglalkozásokhoz szükséges eszközigényeket fedezni tudták. A sport-, rajz- és egyéb eszközöket tanév közben is használhatják az iskolák.

Mire jó a táborozás?

A pedagógusok egybehangzó véleménye szerint a nyári táboroknak számos fejlesztő hatása van. Akár napközis, akár „ottalvós”, a gyerek megtapasztalja, milyen a szülő nélküli önállóság, új kapcsolatokat teremthet, megtanul eligazodni egy teljesen új közegben, fejlődik az alkalmazkodó képessége és nem utolsósorban az iskolai táboroknak, kirándulásoknak közösségépítő ereje van.

KO


Egész évben nyaralnak

A táborokat az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósítja meg. Az alapítvány Magyarország kormányának támogatásával, az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve támogatja és gondoskodik a gyermekprogramokról egész évben. A nyári táborok mellett ősszel és tavasszal úgynevezett „ottalvós” osztálykirándulásokon, télen pedig karácsonyi eseményeken vehetnek részt elsősorban a hátrányos helyzetben élő gyermekek.

Újdonság, hogy az Erzsébet-táborokhoz gyógyító táborok is tartoznak, amelyeknek az alapítvány partner-táborhelyszínei adnak otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában