Helyi közélet

2018.07.01. 16:39

A takaró, mely megtartja a vizet

Tuzsér - Leggyakrabban fűnyesedéket szoktak használni mulcsozáskor – mondta Lakatos Bertalan.

Tuzsér - Leggyakrabban fűnyesedéket szoktak használni mulcsozáskor – mondta Lakatos Bertalan.

– Hamarosan itt a július, ezt a hónapot tartják a legmelegebbnek, talán a legkevesebb csapadék is ilyenkor hullik. A kerti munkák teendői között ezért a talajnedvesség megőrzése az egyik legnagyobb kihívás, amit nem csupán locsolással tudunk megoldani. Egyre többen használják a talajtakarásos nedvesség-megőrző eljárásokat. Ezt mulcsozásnak nevezik, általában a kerti munkák során levágott fűnyesedéket használják erre a célra – fogalmazott lapunknak Lakatos Bertalan, a Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület vezetője, aki beszélt arról is, miért is hasznos ez a mulcsozásnak nevezett technika.

Felfogja az esővizet

– Megőrzi a talaj nedvességtartalmát, tehát csökkentheti a szükséges öntözések számát, visszaszorítja a gyomok növekedését. Felfogja az esővizet, tompítja annak erodáló hatását. Megakadályozza, hogy a termést sárral fröcsköljük be. Ez a hatás különösen előnyös az alacsonyan termő eper esetében. A mulcsozás ezeken felül szabályozza a talaj hőmérsékletét, megakadályozza a túlzott lehűlést és felmelegedést. Ennek a kora nyári és őszi fagyoknál lehet jelentősége. Megkönnyíti a veteményesben a közlekedést. Nagyobb esők után sem lesz számottevő sár. Végül, de nem utolsó sorban díszít is. Veteményesünk egy-egy friss mulcsozás után gondozott külsőt ölt – sorolta az előnyöket Lakatos Bertalan, majd hozzátette: a talajtakarás a talaj állapotát is javítja. A takarásra használt szerves anyagok lebomlásuk során szerves anyaggal gazdagítják, s egyúttal lazítják a földet. Ennek következtében fejlődik a gyökerek növekedése, javul a talaj vízáteresztő és -befogadó képessége. Megnő a talaj szervesanyag-tartalma, s ez elősegíti a giliszták és más hasznos, a lebontási folyamatokban részt vevő szervezetek felszaporodását – emelte ki a szakember.

Vékony rétegben

– Leggyakrabban fűnyesedéket szoktak használni mulcsozáskor, hiszen a gyepápolás, fűnyírás során keletkező nyesedék vékony rétegben elterítve a fent felsorolt előnyöket képes biztosítani. A másik kedvelt talajtakaró fakéregből készül és dekoratív volta miatt közterületeken is népszerű. Alkalmas lehet a metszés után maradt gallyak daráléka is, amit erre a célra készített kerti gallyaprítókkal készíthetünk el. A lehullott s összegereblyézett falevélből is készíthetünk mulcsot, főként, ha a fűnyesedékkel keverjük, hogy jó vízáteresztő réteget kapjunk, amely idővel komposztálódva majd a talajszerkezet hasznára is válik – adott tanácsokat Lakatos Bertalan.

TG


Mély kapálással forgassuk a talajba

A Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület vezetője néhány aktuális kerti teendőről is beszélt.

– A cseresznye szedésekor ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb vesszőrészt szakítsunk le a gyümölccsel, mert egyébként sok értékes, a jövő évi termést adó termőrészt teszünk tönkre. Szedés után a fák és a bokrok alatti hulladékot mély kapálással forgassuk a talajba, vagy összegyűjtve ássuk el. A termés nélkül maradt őszibarack hajtásokat is legjobb ilyenkor levágni. A szőlőnél a harmadik kötözésre is sor kerülhet. A hónaljhajtások és a támasztékon jóval túlnyúló hajtásrészek korrigálására is fordítsunk gondot. A hajtások négy-öt arasszal legyenek csak magasabbak, mint a támaszték. A kötözéskor csípjük vissza a levélhón­aljakban előtört oldalhajtásokat a második levelük felett és a fürtöket tartó hajtásokat a negyedik-ötödik levelüknél – sorolta Lakatos Bertalan, a Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület vezetője.


Tanácsokat és tippeket várunk olvasóinktól

Kiskert oldalunkba olyan kerti praktikákat, tanácsokat, ötleteket várunk, amelyek önnek már beváltak, de megkönnyíthetik a többi megyebeli kertbarát munkáját is. Gondolunk itt (többek közt) olyan jól bevált metszési, öntözési, ültetési tanácsokra, melyeket szívesen megosztanának lapunk kertbarát olvasóival. Ezenfelül olyan fényképeket is szeretettel fogadunk, melyeken kedvenc növényük, viráguk, gyümölcsfájuk látható. Arra kérjük olvasóinkat, hogy a kerti tanácsokat és a fényképeket a [email protected] címre küldjék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában