Helyi közélet

2018.07.06. 09:15

Aranymisét tartottak püspöki vendéggel

Baktalórántháza - Az atya áldást adott, üdvösséget, szeretetet közvetített az embereknek.

Baktalórántháza - Az atya áldást adott, üdvösséget, szeretetet közvetített az embereknek.

Fél évszázaddal ezelőtt Baktalórántháza Tóth István személyében az első római katolikus papot adta az akkori Egri Egyházmegyének. A város szülöttének 50 éves papi jubileumi miséjét ünnepelte a római katolikus közösség a közelmúltban, Keresztelő Szent János születése napján.

Kemecsén az utolsó szolgálat

A nem mindennapi eseményre a templomkertben gyűltek össze a hívek, a messziről érkezett vendégek, valamint az egykori iskolatársak. Részt vettek a szertartáson a vendég paptestvérek, összesen tizennégyen, de Bosák Nándor kiérdemesült püspök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott püspöke is megtisztelte a jubiláló papot életének e nagy, mérföldkőnek számító eseményén.

Tóth Istvánt 1968. június 23-án, Egerben szentelték pappá, azt követően több szolgálati helyre is küldték: legutoljára 1990-től a nyugdíjazásáig Kemecsén hirdette az Evangéliumot. Az egykori baktalórántházi asszonyok imája megfogant, és az édes­anyját 8 évesen elvesztő fiúból valóban pap lett.

Ötven év küzdelme, harca

– Hálaadásra jöttünk most össze, hálát adni a jó Istennek, és az oltárra letenni az ötven év ajándékát. Ezek a papi évek az Isten ajándékainak részei – mondta homíliájában többek között Bosák Nándor ny. püspök atya. – Mert mint ahogy Keresztelő Szent János élete egy olyan szolgálat volt, amellyel azt a küldetést teljesítette, hogy készítse az Úr útját, érkezésének hírét elvigye az emberekhez, úgy Tóth István paptestvérünk arra vállalkozott, hogy az Istentől kapott szentségi felhatalmazás alapján az embereknek hirdesse az Evangéliumot, áldást adjon, üdvösséget, szeretetet közvetítsen az isteni fényből az embereknek, a rászorulóknak. Mint ahogy Keresztelő Szent János szolgálatának a vértanúja lett, úgy a pap élete sem virággal kirakott ösvény. Mennyi küzdelmet, harcot kell megélnie, különösen egy fél évszázad során! De Isten kegyelmével mindig felül tud kerekedni a buktatókon, a nehézségeken…

A szentáldozás után a jubiláló Tóth István atyát köszöntötte Lázár István atya és Pásztor Károly atya, elmondták jókívánságaikat az egykori piarista osztálytársak is, míg a helyi római katolikus egyházközség nevében Tóth Béla világi elnök méltatta István atya önzetlen munkáját.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában