Helyi közélet

2018.07.14. 13:15

Az „istenek szigetén” dalolnak

Nyíregyháza - Vulkanikus táj, csodálatos vízesés várja a Cantemus gyermekkórus tagjait.

Nyíregyháza - Vulkanikus táj, csodálatos vízesés várja a Cantemus gyermekkórus tagjait.

A Csedzsu-sziget (Jeju) Dél-Korea legnagyobb szigete az ország déli részén, a Kelet-kínai-tengerben, a Koreai-félszigettől 80 kilométerre. Az „istenek szigetének” is nevezik.

Sohasem jártam még ezen a szigeten, ez számomra is újszerű lesz." Szabó Dénes

A vulkanikus táj, a csodálatos vízesés, a tiszta és kék tengervíz, a finom homokos tengerpart igazi turistaparadicsommá varázsolja. Ezen a különleges helyen rendezik meg a jövő héten a világ ifjúsági kórusainak versenyét, amelyre meghívták a Cantemus Gyermekkórust is.

Visszautasíthatatlan meghívás

– A legutóbb Dél-Koreában a World Vision Fesztiválon vettünk részt, akkor Szöulban és több nagy városban szerepeltünk. Mindenütt nagyon nagy volt a siker, és több helyen is kértek bennünket arra, hogy a következő esztendőben menjünk vissza. Ez a „következő esztendő” most van. Három ilyen meghívásunk is volt. Hosszú ideje hívogatnak bennünket a Csedzsu-szigetre is, s mivel a másik kettő meghívásban bizonytalanságot láttam, ráadásul azok a tanulmányi, szorgalmi időszakban voltak, végül sokszori noszogatásra csak elfogadtam ezt a meghívást a nyári időpontban – elevenítette fel az előzményeket lapunk érdeklődésére Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Cantemus Gyermekkórus vezetője. – Természetesen a szünidő előtt már értesítettem a szülőket arról, hogy a kórustagoknak a nyáron nem lesz semmiféle elfoglaltságuk, hiszen akkor még úgy volt; nem tudtam, hogy utána megérkezik ez a visszautasíthatatlan meghívás.

Abbahagyták a nyaralást

– Ezek után kezdhettem a kórus szervezését: meg kellett kérdezni, hogy az általam elképzelt gyermekek mennyire tudják a próbákat és az utazást vállalni. Szerencsére többnyire sikerült megoldani ezt a problémát. Volt, aki Görögországból utazott haza, a családot a külföldi nyaraláson hagyva. Voltak néhányan, akik már nem tudták vállalni ezt a versenyt, ennek ellenére úgy gondolom, nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy kiváló gyermekek fognak utazni erre a versenyre.

– Gyermekkórusként indulunk a versenyen, a felső korhatár 17 év. Ebbe bőven beleférnek még a Pro Musica leánykar tagjai is, de többségében fiatalabbakat viszek, gondolom, nem vétek nagy bajt ezzel.

Két kategóriában

– A versenyen három kategóriában lehet indulni. A folklór kategóriába nem neveztünk be, csak a szakrális, vagyis egyházi kategóriába és az úgynevezett profán kategóriába. Elsősorban magyar szerzők műveit énekeljük majd. Az egyházi dalok kategóriájában azonban kötelezővé tették, hogy különböző korszakokból énekeljünk, de mivel magyar reneszánsz kori kórusmű nincs, így egy spanyol zeneszerző, Victoria művét fogjuk énekelni.

– Bátor vállalkozás, hogy ismét elindulunk egy versenyen, de úgy gondolom, sok ügyes gyermek van ebben a kórusban. Negyvenen utazunk, a versenyen a korhatár miatt csak 37-en fognak énekelni. Jön velünk zongorakísérő és tolmácskísérő is – tette hozzá a karnagy.

- MML -


Sűrű lesz a program, de...

A nyíregyházi énekkar július 16-án délelőtt indul el a Kodály Zoltán Általános Iskolától Ferihegyre, ahonnan Dubai, Szöul érintésével jutnak majd el a dél-koreai egzotikus szigetre.

– Sohasem jártam még ezen a szigeten, ez számomra is újszerű lesz. Izgalmas, hogy egy ilyen üdülőparadicsomba szervezték ezt a versenyt. Sűrű lesz a program, de talán lesz arra is lehetőségünk, hogy egy kicsit körülnézzünk a szigeten, a tengerben fürödhessünk, biztos szép tiszta tenger vár majd ránk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában