Helyi közélet

2018.07.28. 08:11

Biztonságban vannak a megyénkbeli nyaralók

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Beregből is sokan utaztak az erdőtűz sújtotta Görögországba.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Beregből is sokan utaztak az erdőtűz sújtotta Görögországba.

Továbbra is súlyos a tűzvész miatt kialakult helyzet Görögországban. A halálos áldozatok száma több mint nyolcvan, sok a sérült és a hatóságok több tucat eltűntet keresnek. Görögországban a nyaralószezon közepén rengeteg magyar turista tölti vakációját, köztük szabolcs-szatmár-beregi nyaralók is. A helyi utazási irodákat arról kérdeztük, biztonságban vannak-e.

Messze a tűzvésztől

– Nagyon sok utasunk van Görögországban, és mindenki biztonságban. A legtöbb magyar turista, így a mi utasaink is leginkább az ország északi részébe járnak, Tesszaloniki környékére, Paraliára, a Jón-tengeri szigetekre – Korfu, Kefalónia, Zakintos –, illetve Sarti, Kréta és Rodosz a kedvelt úti célok, ezek pedig messze esnek a tűzvész helyszínétől – nyugtatott meg mindenkit Bicsérdy Rita. A Sky Travel Utazási Iroda vezetője hozzátette: egyetlen utasukat sem kellett kimenekíteni, kitelepíteni vagy máshol elhelyezni. Nagyon kevesen választják konkrétan Athént nyaralási helyszínnek, leginkább fakultatív programként mennek el a fővárosba, de az idegenvezetők ilyen helyzetben ezeket meg sem hirdetik, vagy lemondják – tette hozzá a szakember, s megjegyezte: folyamatosan indulnak a csoportok repülővel és busszal, de vannak egyéni utazók is.

– Irodánkban ebben az évben is nagyon sok utas foglalt görögországi nyaralást. Mindeddig nem tapasztaltuk még érdeklődési szinten sem, hogy lemondanák vagy pánikolnának az utasok a görög erdőtűz miatt. Bízunk benne, hogy az erdőtüzet mihamarabb el tudják oltani és az utazni vágyók gondtalanul tölthetik szabadságukat Görögországban – reagált megkeresésünkre Asztalosné Éva, a Nyírség Utazási Iroda ügyvezetője.

Mindennapos kapcsolatban

Megkerestük az IBUSZ Kft.-t is, amelynek jelenleg nincsenek csoportjai az attikai régióban és annak környékén. A sajnálatos esettől függetlenül is mindennapos kapcsolatban vannak a görög partnereikkel, az idegenvezetőkkel, figyelik a görög sajtót.

Nagy a társadalmi szolidaritás

Nem lesz komoly hatása a turizmusra a görög erdőtűznek, hiszen az ország kiterjedt tengerparttal, illetve szigetvilággal rendelkezik, ahol a vendégek zavartalanul pihenhetnek – idézte az MTI Szidiropulosz Archimedesz Görögország-szakértőt, aki szerint a görög hatóságok komolyabb fellépésére lenne szükség, hogy a tüzet megfékezzék. A társadalmi szolidaritás nagy: sok önkéntes jelentkezett, s még a magyarországi görög diaszpórában is gyűjtés indult a károsultak megsegítésére – tette hozzá Szidiropulosz Archimedesz.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában