Helyi közélet

2018.07.01. 15:25

Demencia: vannak figyelmeztető jelek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az idő múlásával egyre gyakrabban felejtünk el dolgokat, egyre szétszórtabbá válunk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az idő múlásával egyre gyakrabban felejtünk el dolgokat, egyre szétszórtabbá válunk.

A demencia kifejezés összefoglalóan a szellemi képesség jelentős romlását, a személyiség, a viselkedés megváltozását, az emlékezet romlását takarja.

A betegségnek több fajtája van, a nők körében az Alz­heimer-kór, míg a férfiak között a vaszkuláris demencia jelenhet meg leggyakrabban. 65 éves kor felett a lakosság 6-9 százalékát érinti Európában, világszerte ez az arány akár a 10 százalékot is eléri.

Későn kerülnek orvoshoz

Nem törvényszerű, hogy idős korunkra romoljon a szellemi teljesítő képességünk. Bizonyított tény, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezünk, annál kisebb a valószínűsége a demencia kialakulásának. A keringési és mozgásszervi betegségek megelőzése, az agyunk működésének karbantartása jelentősen csökkentheti az idős korban gyakran előforduló demencia betegség kialakulását. Fontos védő tényező lehet a tanulás, az agy rendszeres karbantartása.

Sajnos, a demens betegek jelentős többsége későn kerül szakemberhez. Az együtt élő emberek, a családtagok gyakran gondolják azt, hogy az idősödés természetes velejárója a szellemi hanyatlás. Mivel együtt élnek, nem tulajdonítanak jelentőséget a figyelmeztető jeleknek és mire orvoshoz fordulnak, már kialakul a személyiség teljes megváltozása.

Útbaigazítás, információk

Fontos tehát, hogy figyeljünk a tünetekre – memóriaproblémákra, a napi működésben megjelenő problémákra, beszédzavarra.

– A betegségről, az árulkodó jelekről, a kialakult tünetekről beszélgetünk az Alzheimer Café következő találkozóján – mondta Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója –, a Hotel Korona különtermében június 28-án, csütörtökön 15 órától, Kőműves Zsuzsanna szakpszichológus közreműködésével arra is választ keresünk, hozzátartozóként mit tehetünk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában