Helyi közélet

2018.07.10. 11:06

Forradalmunk amerikai utórezgései

Nyíregyháza - Hogyan és mikor került magyar zászló, illetve fekete lepel a new yorki Szabadság-szoborra? New York város Liberty szigetén lévő 102 méter magas Szabadság-szobor a szabadság világszerte ismert művészi jelképe - írja olvasónk.

Nyíregyháza - Hogyan és mikor került magyar zászló, illetve fekete lepel a new yorki Szabadság-szoborra? New York város Liberty szigetén lévő 102 méter magas Szabadság-szobor a szabadság világszerte ismert művészi jelképe - írja olvasónk.Alig tudjuk viszont, hogy a magyarság az 1956-os forradalma révén két ízben is kapcsolatba került ezen világhírű műalkotással! Íme, az első eset: négy István kereszt­nevű, az 1956-os forradalom szovjet leverése miatt menekülésre kényszerült magyar, azaz az „Istvánok összeesküvése”, elhatározása és tette volt mindez. Fontos szerepük volt a „magyar leányoknak” is, hiszen ők varrták a nagy méretű, 7 méter hosszú és 3 méter széles magyar zászlót, amely a 102 méter magas szobor legtetejére, a fáklya mellé került. Szalay Róbert történelemtanár „A nemzeti emigráció és a rendszerváltás” című munkájában így írt erről: „Vasárnap reggel mindenki ott volt, aki ígérte. Hideg, szeles időben hajózott be a mintegy 15 főnyi kis társaság, akcióra készen, melyet percnyi pontossággal kellett kiszámítani. A zászlót magát Mártonffy a teste köré csavarta, elrejtve vitte. Megtörtént a lakat eltávolítása, s bekövetkezett a nagy pillanat: az óriás méretű magyar zászló hirtelen fellobogott az őszi szélben, s kisvártatva egy kisebb, amerikai csillagos lobogó került melléje. Ezen vállalkozás az 1956-os emigráns magyarság propaganda bravúrja volt, így tiltakoztak hazánk újbóli szovjet megszállása ellen! Természetesen a szabadság és a Szabadság-szobor hazájában, az USA-ban értették a szabadság nemzetközi nyelvét, eszperantóját, s így a lefoglalt tárgyakat egyenesen a szobormúzeumban helyezték el.”

- Dr. Fazekas Árpád -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában