Helyi közélet

2018.07.27. 15:40

Háborús övezetből a parasztolimpiára

Nyíregyháza - Tüzet is oltanak, elsősegélynyújtást is tanulnak a közlekedési szaktáborban a diákok.

Nyíregyháza - Tüzet is oltanak, elsősegélynyújtást is tanulnak a közlekedési szaktáborban a diákok.

Tizen­nyolcadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Közlekedésbiztonsági Szaktábort a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

A húsz magyar, húsz Romániából és húsz Ukrajnából érkezett gyerek egy hetet tölt Sóstón és gazdagodik játékos formában baleset-megelőzési, rendészeti ismeretekkel – az ORFK Baleset-megelőzési Bizottság jóvoltából ingyenesen.

Irány a Baktai-erdő

– Van, aki háborús övezetből, a majd’ 1500 kilométerre fekvő Luhanszkból érkezett – tudtuk meg Szikszai Tihamér alezredestől. A megyei bizottság titkára hozzátette: a tábornak olyan jó híre van, hogy a szatmárnémeti és kárpátaljai társszervek évről évre várják a meghívást.

– Az idei turnus nyitányaként a katasztrófavédelem, a Vöröskereszt és a rendőrség szolgálati ágai tartottak ­látványos bemutatót. A gyerekek megnézhették a rend­őrök és a tűzoltók járműveit, tüzet olthattak, megismerkedhettek a kommandósok fegyvereivel és a bűnügyi technika rejtelmeivel, de volt kutyás bemutató és habparti is.

Ottjártunkkor a közlekedési nap volt soron – a táborozók a parkfürdőben kialakított kerékpáros ügyességi pályán adtak számot a tudásukról –, pénteken a csapat a Baktai-erőbe látogat, ahol többek között az íjászattal, a trófeákkal és a vadászfegyverekkel ismerkednek a NYÍRERDŐ jóvoltából, szombaton pedig a napkori Támba Tanya következik – mint a táborvezető elmondta, a visszatérők ezt a napot várják a legjobban, főként a parasztolimpia és a lovaskocsizás miatt. A hasznos ismeretek mellett persze a pihenésre, kikapcsolódásra is szakítanak időt: a vasárnapot a strandon töltik, míg hétfőn a Nyíregyházi Állatparkba látogatnak.

– Újdonság ebben az évben, hogy a gyerekek egy-egy este bemutatják egymásnak országuk kultúráját, népviseletét, táncait, ők készítik – persze segítséggel – a csorbalevest és a saslikot. A záróbulin lesz szépségverseny és ki mit tud is – részletezte Szikszai Tihamér.

Visszatérő vendég

Nikita Marchosnak olyan jók a tapasztalatai, hogy ebben az évben már harmadszor jött el Szatmárnémetiből. A kutyás és a bűnügyi technikai bemutató érdekelte leginkább, s várja a parasztolimpiát is.

– Jó hasznát veszem majd a tanultaknak, különösen az elsősegély-nyújtási és kerékpáros ismereteknek – árulta el az általános iskolás fiú.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában