Helyi közélet

2018.07.17. 09:53

Hamvadó cigarettavég, lángoló aljnövényzet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ugyan rendszeresen felhívja a figyelmet a katasztrófavédelmi igazgatóság a szabadtéri tüzek megelőzésére, nem telik el úgy nap, hogy lángoló aljnövényzet vagy avar oltása ne adna munkát a tűzoltóknak. Az idén már kétszázhatvan szabadtéri tűzesethez vonultak ki a tűzoltó egységek szerte a megyében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ugyan rendszeresen felhívja a figyelmet a katasztrófavédelmi igazgatóság a szabadtéri tüzek megelőzésére, nem telik el úgy nap, hogy lángoló aljnövényzet vagy avar oltása ne adna munkát a tűzoltóknak. Az idén már kétszázhatvan szabadtéri tűzesethez vonultak ki a tűzoltó egységek szerte a megyében.

- Épp Mátészalkáról tartottam hazafelé autóval, amikor egy ismerősöm azzal hívott fel, hogy a 49-es főút mellett, Ökörítófülpös és Györtelek között a vízelvezető árok partoldalán a levágott száraz aljnövényzet ég, a füst veszélyezteti a forgalmat is – elevenítette fel a szombaton történteket Farkas Lajos, aki aznap szabadnapos volt. A Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság főtörzs­őrmestere értesítette a központot, majd egy otthonról hozott lapáttal elkezdte a tűz megfékezését.

– Mire a fiúk kiértek az utómunka maradt – említette a tűzoltó, hozzátéve: nagy szárazság van, amit komolyan kellene vennie az embereknek, mert lehet, hogy itt is egy autóból kidobott csikk okozta a tüzet.

S ez csupán egyetlen eset a hétvégi szabadtéri tüzekből, mert Balkányban, Tiszavasváriban, Paszabon, Nyírbogdányban, Ramocsaházán és Dombrádon összesen csaknem hat hektárnyi területen kellett hasonló eset miatt beavatkozni a tűzoltóknak.

A szabályok szigorúak

Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után a növényzet és az erdei avar kiszáradt, „gyúlékony állapotba került”, főként a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben.

– Az idén eddig kétszázhatvan szabadtéri tűzesethez vonultak a tűzoltóegységek a megyében. Az ilyen tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, a közúton és vasúton utazók ne dobjanak el égő cigarettát! – említette a legfontosabb figyelmeztetést Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Fontos, hogy tisztában legyünk a szabadtéri égetés szabályaival. Megengedett a kerti grillezés és a tűzön sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett, kivéve, ha az adott terület nem esik a tűzgyújtási tilalom alá. Belterületen csak ott és akkor szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt 10 nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

A bírság tetemes

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztályának munkatársai járőrözéssel ellenőrzik a tűzgyújtási szabályok betartását. A szabadtéri tűzeseteknél hatósági ellenőrzést végeznek és megkeresik a terület tulajdonosát.

– A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a meghatározott időben végzi, bírságra számíthat. Ha engedély nélkül égetünk külterületen, a bírság a félmillió forintot is elérheti. Ha a tűzoltóknak is be kell avatkozniuk, 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságra számíthat a tűz gyújtója – foglalta össze a szóvivő.

BM


Erre figyeljünk!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám.

Akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában