Helyi közélet

2018.07.07. 16:41

Időjárás-jelentés - 2018. július 7.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Egyre inkább két nagyméretű légköri képződmény határozza meg Európa időjárását. Az egyik egy napok óta Oroszország térségében örvénylő ciklon, amelynek gyakorlatilag már frontjai sincsenek, hideg levegője azonban még mindig felhős, csapadékos időt okoz az északkeleti országokban, arrafelé jellemzően 20 fok körül alakul a délutáni hőmérséklet. A másik egy erősödő anticiklon, ennek középpontja a Brit-szigetek fölött van, és hatására például ott, valamint Skandináviában is több helyen az átlagosnál jóval melegebb az idő. A kettő közös áramlási rendszerében észak felől szárazabb és hűvösebb levegő áramlik Közép-Európába, ahol ez elsősorban nem lehűlést, hanem csapadékképződést eredményez. Az Alpok torlasztó hatásával együtt a hegylánctól északra például 15-55 mm között alakulnak a 24 órás összegek. Hazánk időjárását is az említett, dél felé áramló hideg légtömeg határozza meg a következő 36 órában, felszakadozó felhőzetre, kissé szárazabb időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Estig a Dunántúl nagyobb részén napos, keletebbre még közepesen vagy erősen felhős idő várható, további esőre, záporra, illetve felhőszakadással kísért zivatarra a Duna-Tisza közén és délkeleten van legnagyobb esély. Éjszaka a Dunától keletre is jelentősen kevesebb lesz a felhő, a Duna-Tisza közén és az Alpokalján lehet záporokat adó felhőzet. Vasárnap a Dunántúlon a gyengén, illetve közepesen felhős ég mellett sok, keletebbre az erőteljes gomolyfelhő-képződés és a több helyen kialakuló záporok, zivatarok mellett kevesebb napsütés valószínű. Az északias szél mindkét nap nagy területen élénk, néhol erős lesz, csak zivatarok környezetében lehetnek viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 24 és 29 fok között várható, nyugat felé lesz a hűvösebb.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában