Helyi közélet

2018.07.06. 14:53

Igyekszik lépést tartani a diákjaival

Kisvárda - Nem csak ösztönzi, megjelenéshez is hozzájuttatja a tanulóit.

Kisvárda - Nem csak ösztönzi, megjelenéshez is hozzájuttatja a tanulóit.

Bonis Bona – a nemzet tehetségeiért díjjal jutalmazták a közelmúltban a pedagógusnap alkalmából ­Deák-Takács Szilviát, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium pedagógusát. A tanárnő – akit családja is elkísért a Pesti Vigadóban rendezett Országos Tehetséggálára – Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárától, valamint dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkártól vehette át az elismerést.

Értékteremtő attitűd

A „Jótól jót tanulni” latin közmondásról elnevezett díjat olyan szakemberek kaphatják, akik legalább 5 éve folyamatos és kiemelkedő, módszertanában is kiváló tehetséggondozó munkát végeznek. Élen járnak a pedagógiai módszerek személyközpontú, kreatív alkalmazásában vagy új módszertani elemek kifejlesztésében; valamint munkájukat értékteremtő pedagógiai attitűd jellemzi.

– A diplomámat a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar – művelődési menedzser szakán szereztem, de részt vettem a Magyar Író Akadémia képzésén, illetve többek között tanulás-módszertani, interaktív táblakezelési, agykontroll és stresszkezelő tanfolyamokra is beiratkoztam – árulta el magáról a gimnáziumában 20 éve tanító pedagógus.

– A nyomtatott és az online ismeretközvetítés, a hagyomány és a modernség ötvözetének vagyok a híve. Diákjaimmal rendszeresen használjuk az IKT-eszközöket: átiratokat készítünk, szófelhőket hozunk létre Google Docs felületen, csetbeszélgetéseket generálunk alkotók és szereplők között. A motiváló projekt-módszereink sikerét látványos eredmények bizonyítják: több nagyobb létszámú osztállyal, illetve humános csoporttal végzett munkánk is publicitást kapott. A diákjaimat igyekszem megjelenéshez is juttatni, és a Minősített Tehetséggondozó Műhely cím elnyerésére kiírt pályázathoz sikerült kidolgoznom az Y-Testőrírók elnevezésű programot, belegyömöszölve az iskolamagazin szerkesztésén alapuló összes tapasztalatomat.

Gazdag szakmai múlt

Mindemellett a tanárnő szaktanácsadó mesterpedagógus, évekig szöveggondozó és szerkesztői tevékenységet folytatott egy szépirodalmi folyóiratban, valamint nyelvi tanácsadóként bekapcsolódott a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda tevékenységébe.

Élményközpontú óráira úgy készül, hogy igyekszik lépést tartani a diákjaival, akik számtalan középiskolai versenyről – OKTV-döntő, Szép Magyar Beszéd, Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny, Implom József helyesírási verseny – tértek haza szép eredményekkel. Elérte, hogy két mentoráltja is elnyerje a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, összességében 200 eredmény áll a háta mögött. Országos konferenciák, irodalmi évfordulók népszerű előadója és mintegy félszáz publikációja jelent meg. Ezek között olyan is akad, amely az egyetemi irodalomtanítás módszertanának a részeként, ajánlott szakirodalomként szerepel. Az anarcsi születésű Czóbel Minka levelezésének elismert kutatója, a költőnő munkásságából szóbeli regionális érettségi tételt dolgozott ki.

Ő maga is ír, 2016-ban megjelent a gyűjteményes prózakötete. Iskolája Bessenyei emlékplakettel jutalmazta, a tankerületétől pedig az elmúlt tanévben kiérdemelte az Innovatív Tanár díjat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában