Helyi közélet

2018.07.07. 18:42

Kis baglyot mentettek az ifjú lovasok

Nyírbátor - Az elgyötört madárkát gyermekek kergették a lovardánál.

Nyírbátor - Az elgyötört madárkát gyermekek kergették a lovardánál.

A nyírbátori lovarda ifjú nyerges palántái nem csak a paripákat, de a többi állatfajt – köztük a madarakat – is szeretik, óvják. Igazi természetbarátok. Ezt bizonyítja az az eset is, amikor épp egy bagolyfiókát mentettek meg az őt kergető gyermekektől.

– A lovarda egyik ligeténél a kis lovasok szokatlanul élénk sürgésre lettek figyelmesek. Hárman odaszaladtak, ahol a nebulók egy elgyötört kis baglyot kergettek. Ez a három kislány, Rozsnyai Luca, Rizsák Enikő és Papp Nóra rászóltak a többiekre, hogy ne bántsák a madarat, majd egy felnőtt segítségét kérték.

– Szóltak a lovardában dolgozó Bandi bácsinak, aki a korábbi „eligazításnak” megfelelően egy papírdobozba tette a megszeppent tollast, majd értesítettek engem – elevenítette fel az eseményeket Tanyik József, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyírbátori tagja, aki az értesítés után azonnal a helyszínre sietett. – Megdicsértem a madármentő három lovas kislányt, majd a pici bagoly vizsgálata következett.

Panaszos, síró hangok

– A fészket már elhagyó, röpülni még éppen csak tudó, de szülei gondoskodása alatt lévő, fizikailag még gyenge erdei fülesbagoly-fióka pislogott rám egészségesen. Az általam értesített területileg illetékes Természetvédelmi Őrszolgálat vezetőjével közösen a fenyőfák egyikére helyeztük a madarat. Az ifjú titán néhány ágat szökkent a csúcs felé, majd ráfeküdve a szélre szárnyra kapott. Félszáz méter után landolt a mezőn. Neki ez már nagy távolság volt, elfáradt a még kidolgozatlan izomzat – meg kellett pihennie. A gyermekek egy ilyen pihenő alkalmával találtak rá, s fáradtsága miatt gondolták, hogy sérült vagy beteg.

– Egyébként néhány nappal korábban már kihívtak ide a gyermekek, mert hallották, hogy a bagolyfiókák panaszos, síró hangon kérik szüleiktől a táplálékot. A fiatalok nem tudták mire vélni a síró hangokat, s kihívtak. Akkor magyaráztam el nekik, hogy nincs semmi bajuk a madaraknak, illetve, hogy mi a teendő, ha sérült, beteg, legyengült madarakat találnak. Nóra, Luca és Enikő ennek megfelelően járt el, köszönet érte – tette hozzá Tanyik József.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában