Helyi közélet

2018.07.29. 14:27

Könnyebben alkalmazkodni a világhoz

Nyíregyháza - A módszer, amivel ki tudjuk engedni magunkat a pszichotikus betegségekkel járó tünetek rabságából.

Nyíregyháza - A módszer, amivel ki tudjuk engedni magunkat a pszichotikus betegségekkel járó tünetek rabságából.

A húszéves fennállását tavaly ünneplő Pszichotikusok Egyesülete két esztendeje kapcsolódott be a metakognitív tréning hazai hatékonyságvizsgálatába, amelyet a Jósa András Oktatókórház Pszichiátriai és Pszichoterápiás Osztálya indított. A tréning céljáról és módszeréről az azt vezető klinikai szakpszichológus, Fekete Zita, a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézet Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszékének munkatársa azt mondta: a metakogníció egy funkció, ami lehetővé teszi, hogy korrigáljuk gondolkodásmódunkat, és ezzel könnyebben alkalmazkodjunk a körülöttünk lévő világhoz.

Beleérző képesség, önbecsülés

A tréning, amit pszichotikus kórképekben szenvedő páciensek számára dolgoztak ki, kiegészítő módszer, vagyis továbbra is a gyógyszeres kezelés az elsődleges, de enyhítheti a tüneteket és segítheti a beilleszkedést, a szociális alkalmazkodást. A módszer a keleti régióból indult útnak, s ma már több helyen alkalmazzák sikerrel országszerte.

– Számomra a legmeglepőbb felismerés a tréning során az volt, hogy mindenkinek lehetnek félrevezető gondolatai önmagáról vagy a világról. De amíg egy egészséges személyiség nem tulajdonít ezeknek túl nagy jelentőséget, és képes több szempontból is megvizsgálni az adott helyzetet, addig a legtöbb pszichotikus beteg hajlamos elhamarkodott döntéseket hozni, és nincs gondolati felülvizsgálat, ami lehetővé tenné az elhamarkodott ítéletek korrekcióját – ez pedig megnehezíti a másokkal való kapcsolattartást.

A tréning moduljai ezen korrekciós készség kiépítését célozzák meg, így szó esett az elhamarkodott következtetésekről, a meggyőződéseink korrigálhatóságáról, a beleérző képességről, az emlékezetről, az önbecsülésről. A tréning alatt sokat beszéltem arról az időszakról, amikor beteg lettem.

Be is villant egy régi szituáció, ami elindított egy belső őrlődést, megingatta az énképemet. Mindez új, idegen környezetben, az egyetem harmadik félévének elején történt. Végül nem maradt „megoldási eszköz” a kezemben. Pedig nem történt más, mint hogy messzemenő következtetést vontam le egy rám vonatkozó megállapításból, és nehezen értelmeztem a körülöttem lévők érzelmi megnyilvánulásait.

Másként gondolkodni

– A tréning beleérző képesség modulja éppen azt a fajta készséget mutatta meg, ami segít felismerni mások érzelmi megnyilvánulásait, azt, hogy kiben mi munkálkodik. Tudatosítja, hogyan lehet elhamarkodott következtetések nélkül átgondolt döntéseket meghozni.

Az a kiindulási alap, hogy mindig több szempont alapján kell vizsgálódnunk. Külső jegyek alapján levonhatunk bizonyos következtetéseket valakiről, de ahhoz, hogy teljes és valós képet kapjunk a másikról, további információkat is figyelembe kell vennünk. Ilyenek az előzetes ismereteink az adott emberről, a meglévő ismereteink hasonló személyekről, csoportokról, de az arckifejezés és a testbeszéd is segíthet a másik motivációinak megítélésében, és érdemes figyelembe venni az adott szituációt is. Hasznos lehet az önmegfigyelés, vagyis az, hogy én mikor és miért viselkedek hasonlóan.

– A metakognitív tréning kitűnő önfejlesztő módszer. Olyan utazás volt saját koponyám körül, ami megmutatta: a rosszul berögződött gondolatsémák korrigálása tanulható, vagyis képes vagyok másként gondolkodni önmagamról és az engem körülvevő világról. Ez a kiegészítő módszer olyan kulcs, amellyel ki tudjuk engedni magunkat a pszichotikus betegségekkel járó tünetek rabságából.

- Mészáros Mária Edit, a Pszichotikusok Egyesületének titkára -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában