Helyi közélet

2018.07.23. 11:22

Olyan csend van így nélküled…

Nyíregyháza - Életének 80. évében, július 4-én váratlanul elhunyt Tóth Andrásné Erzsike, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár egyik alapító könyvtárosa, drága barátnőnk, „Tyúkanyónk”.

Nyíregyháza - Életének 80. évében, július 4-én váratlanul elhunyt Tóth Andrásné Erzsike, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár egyik alapító könyvtárosa, drága barátnőnk, „Tyúkanyónk”. Erzsike a könyvtár feldolgozó osztályán több mint 4o évig leltározta, katalogizálta az új könyveket, törölte az elavult példányokat. Az ő kezébe kerültek először az új könyvek, így nagy örömmel lapozott beléjük, és szívta magába a könyv semmivel sem összetéveszthető illatát. Szerette a kihívásokat, élen járt a feladatok megoldásában. Nagy elhivatottsággal, precizitással, fegyelemmel, lelkesedéssel végezte a szűkebb munkaterületén túli feladatokat is. Szakszervezeti titkárként sokat tett a dolgozók életkörülményeinek javításáért, odafigyelt hátrányos helyzetű kollégáira, harcolt érdekeik érvényesítéséért. Erzsikét nemcsak a pályakezdő fiatalok, hanem a tapasztaltabb kollégák is mesterüknek tekintették. Tudása, akaratereje és rendíthetetlen tisztessége, igazságérzete révén vitathatatlan tekintélyt szerzett magának, segítőkészsége és vitális, lendületes habitusa miatt szeretet is övezte kollégái körében. Szoros kapcsolatot ápolt az aktív és a nyugdíjas kollégákkal egyaránt. Derűs, mosolygós, életvidám természetének kisugárzását, vitalitását megőrizte munkájának és betegségének legnehezebb napjaiban is. Bölcs tanácsait megszívleltük, igazodási pont volt, anyaként tekintettünk rá. Büszkén viselte a szűkebb baráti köre által ráragasztott „Tyúkanyó” címet. Kedvenc költő-rokonod Váci Mihály: Nélküled c. versével búcsúzunk Tőled, melynek egy versszaka azon a sírkövön is megtalálható, ahol végső nyugodalmat nyersz drága férjed és fiad mellett: „Olyan csönd van így nélküled,/hogy szinte hallani,/amit még utoljára/akartál mondani.” Nyugodj békében drága Erzsikénk! Legyen számodra könnyű a föld!

- Dr. Bihari Albertné, főkönyvtáros -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában