Helyi közélet

2018.07.31. 11:05

Otthonra találtak, s a gyülekezet tagjai lettek

Nyírkáta - „Óh Isten, milyen drága a te kegyelmességed; az embernek fiai a te szárnyaidnak árnyékába menekülnek.” Zsoltárok 36:8.

Nyírkáta - „Óh Isten, milyen drága a te kegyelmességed; az embernek fiai a te szárnyaidnak árnyékába menekülnek.” Zsoltárok 36:8.

2018. július 21-én közösséget teremtő és formáló céllal a Kárpátaljáról Magyarországra áttelepültek találkozóját szervezték meg Nyírkátán. Vendégek érkeztek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, a megyén kívülről és Kárpátaljáról.

„Mióta áttelepültem, azóta foglalkoztat egy ilyen találkozónak a megszervezése...” – mondta el Kádár Jenő, aki Csoma Zoltán református lelkipásztor segítségével valósíthatta meg elgondolását.

A találkozó helyszíne a XIII. században épült, felújított református templom és festői parkja volt. A vendégek ismerkedés közben elmondták, hogy otthonra találtak, befogadta őket a gyülekezetük és igyekeznek ők is a közösség élő tagjai lenni. Ezután istentiszteleten vettek részt, melyen igét hirdetett főtiszteletű Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. Aki szólt az 500 éves reformációról, a kárpátaljai és magyarországi tapasztalatairól. Lelkesítően beszélt azokról a programokról, amit meghirdettek; mint a „Reformáció gyermekei”, hogy szülessen több gyermek az Egyházkerületben.

A nap zenés összeállítást is magába foglalt. „Nagyon jó hangversennyel szolgáltak zenészeink. Kovács Sándor, feleségével és három gyermekével Mezőváriból érkezett közénk, hangversenyük alatt szem nem maradt szárazon.” – fogalmazta meg Csoma Zoltán lelkipásztor. Végül megköszönte a jelenlévőknek a részvételt és példaértékűnek nevezte magyarságuk megtartását.

A szervezők szándéka a hagyományteremtés, egymás segítése, támogatása, s a kapcsolattartás a Kárpátalján maradókkal.

 

- Palóczy Tímea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában