Helyi közélet

2018.07.10. 17:31

Percek alatt, alaposan fertőtlenít a toronyrobot

Nyíregyháza - Jogos elvárása a betegnek, hogy ne kapjon fertőzést.

Nyíregyháza - Jogos elvárása a betegnek, hogy ne kapjon fertőzést.

A kórokozók megváltoztak, egészen más formát öltenek, mint 15-20 évvel ezelőtt. A hagyományos higiénés szokásokon túl a fertőző betegségek, a kórházi infekciók visszaszorítására újszerű módszerek, gépek és eszközök szükségesek. A gyártó cég képviselőinek jelenlétében mutattak be hétfőn a Jósa András Oktatókórház sebészetén a központi műtőben egy nagy intenzitású, folyamatos UV-C sugárzással működő készüléket.

Gyors és alapos takarítás

A THOR légfertőtlenítő torony alkalmas tárgyak, eszközök, felületek és a levegő fertőtlenítésére. A környezetbarát robot nem hagy vissza semmilyen vegyi anyagot, a fertőtlenített helyiség a takarítás után azonnal használható.

– A kórházban 35-40 műtő van, a feszes időbeosztás miatt nem várhatunk fél napot a műtétek között, ezzel a géppel maximum 25-30 perc alatt megoldható a helyiségek és egyes esetekben a kórtermek fertőtlenítése is – emelte ki dr. Magyar Veronika a kórházhigiénés osztály vezető főorvosa.

A központi műtő előterében be is kapcsolták, s megmutatták hogyan működik a hangos robot, amely zárt térben precízen végzi feladatát: felméri a helység méretét, a szoba zsúfoltságát, kalkulálja a tisztítandó felületet; az elvégzett munkáról e-mailt küld.

A tablettel vezérelhető készülék különleges kialakítása révén a szobákban nem maradnak eldugott részek, hatékony „fegyver” a vírusok, gombák, baktériumok ellen.

Túl sok antibiotikumot szedünk

– A higiénés szokásokon túl az irdatlanul sok antibiotikum szedése miatt egyre nehezebb felvenni a kesztyűt a bakteriális fertőzések ellen – mondta dr. Adorján Gusztáv főigazgató. Hozzátette: a betegbiztonság érdekében döntöttek a mintegy 39 millió forintos beszerzés mellett.

KO


[related-post post_id="3917150"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában