Helyi közélet

2018.07.11. 11:38

SóstóZoo: amerikai bölények születtek

Nyíregyháza - Az amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse, a bikák akár ezer kilogramm testsúlyúak is lehetnek.

Nyíregyháza - Az amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse, a bikák akár ezer kilogramm testsúlyúak is lehetnek. A Nyíregyházi Állatparkban eddig egy hím és négy nőstény élt együtt, s most kilenc hónapnyi vemhesség után jöttek a világra a csapat legifjabb tagjai egy hónappal, illetve egy héttel ezelőtt. A borjak az anyatej mellett már megkezdték a szálas takarmány fogyasztását is. Idejük nagy részét táplálkozással töltik, s előszeretettel hemperegnek az iszapban és a homokban.

Az amerikai bölény

Társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban, ruházkodásukban a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították: húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított ürülék tüzelőként szolgált, a csontokból eszközöket készítettek. A faj az európai telepesek könyörtelen mészárlása miatt a kihalás szélére sodródott. 1905-ben megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság, néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Manapság az amerikai bölény sokkal kisebb csapatban él, főként a nemzeti parkokba szorult vissza. A tehenek és borjaik laza rangsorba szerveződött csordákat alkotnak, amelyekhez csak szaporodás idejére csatlakoznak az egynemű csapatokban élő bikák.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában